Musik

Jazzens återväxt

Sedan 2015 har ett projekt med barnjazzgrupper pågått i Örnsköldsvik och musiken har tagit de unga musikerna till såväl Danmark och Norge som Japan. Ikväll, lördag 19 maj, visar de upp sig i Blueskällarn på Brux, tillsammans med många andra musikelever.

13 unga musikelever ingår i de två barnjazzgrupper som spelat flitigt de senaste åren, inte minst som förband till – och tillsammans med – både svenska och internationella jazzstjärnor som uppträtt hos Perdido Jazz & Blues.

– De är väldigt drivna och de arrangerar även egna spelningar utan oss lärare. Nyligen spelade de på Café UH på eget bevåg där de skötte allt själva och hade var sitt pass på 50 minuter, säger musikläraren Kenneth Grönfelt, som tillsammans med Carl Sjöström på Kulturskolan är ansvariga för de framgångsrika barnjazzgrupperna som samarbetar med det norska jazzprojektet Improbasen och även ingår i en jazzsatsning av Musik Västernorrland.

Nu bjuder de två jazzgrupperna in till konsert i Blueskällarn på Brux, ikväll klockan 18.00, tillsammans med ytterligare 19 musikelever. Det innebär att unga musiker från årskurs 4 och uppåt från skolorna i Själevad, Husum, Högland, Gene, Bjästa, Idbyn, Banafjäl och Sund – tillsammans med gymnasieelever från Nolaskolan och Parkskolan – visar upp vad de kan.

– Vi ska bygga ihop sex-sju olika konstellationer som spelar ett par låtar var. Temat blir inte bara jazz utan det kommer att handla om musik som innehåller improvisationsmoment, säger Kenneth och berättar att de hela tiden försöker utveckla barnjazzgrupperna och hitta en form för framtiden i Kulturskolans regi.

– Vi försöker också bjuda in Umeå och Sundsvall för ett samarbete och vår plan är att nästa år åka till Lissabon. Vi lärde känna ett gäng därifrån när vi var i Japan och nu vill vi få till ett utbyte.

 

Publicerat