Hus & Trädgård

Intresset stort för biosfärer

I Paradisets restaurerade restaurang finns en inredningsdetalj som alltid fångar gästernas intresse – de 130 gröna flaskväxterna.
De är så kallade biosfärer, var och en med eget kretslopp.

Utrymmet är detsamma, men Paradisets nya restaurang upplevs som betydligt större efter fjolårets renovering – och mycket, mycket grönare. Fem månader efter nyöppningen kan enhetschefen David Berglund och ägaren Abbas Assaf konstatera att satsningen blivit lyckad.
– Tidigare såg vi hur besökarna valde att sitta ute i loungen i stället, men nu dröjer de sig kvar här inne. Miljön blev som vi ville ha den; mysigare, grönare och mer ombonad, säger David.
– Spegelväggarna gör även att lokalen känns större, vi får ofta höra: ”Oj, vad stort det har blivit”, trots att det är samma yta, säger Abbas.

Det gröna konceptet märks också i menyn. Maten kombineras i en trestegsraket där sallader eller grönsaker utgör en grund, varpå ett eller flera tillbehör toppas med valfri smaksättning. Ledorden, berättar Abbas, är hälsa och fokus på nyttiga råvaror.
Men det mest iögonfallande – och bland gästerna den tveklöst största konverstationsstartaren – är de 130 biosfärer som i restaurangen står uppställda på åtta avgränsande metallhyllor. Det är glasflaskor med växter som murgröna, ormbunke och flasklilja, i vilka det pågår en ständig förvandling.

Eftersom korken till flaskan efter plantering försluts för gott, bildas ett kretslopp där vatten och näringsämnen cirkulerar. Därför behöver biosfärerna inget skötsel. Huvudsaken är att de placeras rätt för att få tillräckligt med ljus – för mycket exponering kan dock ge ägaren en djupare förståelse för innebörden av växthuseffekten.
– Väldigt många av besökarna reagerar på biosfärerna och ställer frågor; om de behöver vattnas och om de kan göra dem själv, säger Abbas.
Det behövs inte – och ja, det kan man.
Annelie Lundblad, ägare av Blomster-ateljén, var med i tillverkningen av de 130 biosfärerna till Paradiset. Det tog butiks-personalen flera dagar av pillrande.
– Vi gjorde en strut för att hälla jorden och lecakulorna genom flaskhalsen. För att gräva och få ner plantan i jorden använde vi teskedar på långa pinnar. Det var väldigt pillrigt.
De flaskor som används på Paradiset kallas damejeanner. Att korka igen dem, efter att ha låtit flaskorna lufta en vecka för att undvika fukt, tog ytterligare en dag.

Lokalt har Annelie märkt av ett litet uppsving för intresset för biosfärer. Mest på grund av att personalen under arbetet använde sig av en tom lokal i Oskargallerian.
– Då var det mycket folk som gick förbi och många som blev intresserade. Så vi sålde en del i julas, säger Annelie.
Och de som har en egen biosfär får valuta för pengarna – den del av växterna som dör blir till ny näring för det levande.
– De ska kunna leva hur länge som helst. Vi läste om en person som gjorde en biosfär på 60-talet. Den har han fortfarande kvar.

Publicerat