Nyheter/Reportage

Anna vinnare av årets Garaypris

Förlust och saknad är en röd tråd i novellen ”Nattdrömmar”, skriven av Anna Norberg, IC3 på Nolaskolan. Med den står hon som vinnare av Örnsköldsviks gymnasiums novelltävling och mottagare av Garaypriset.
– Det här är verkligen en bekräftelse, säger hon.

För nioende året i rad har Örnsköldsviks gymnasium korat ett vinnande bidrag i den novelltävling som sedan i fjol går under namnet Garaypriset. I år skickades ett femtiotal texter in från Park- och Nola-skolans elever, där instruktionen var att utgå från en låttext eller dikt. 
Anna Norberg, 18 år från Stubbsand, författade vinnarnovellen ”Nattdrömmar”. Med det tilldelas hon också en prissumma på 3 000 kronor.
– Det känns väldigt roligt att ha vunnit, det är ett kvitto på att texten var bra. Sådant kan vara svårt att avgöra själv, ibland kan jag undra om det jag skrivit är för klyschigt. Så det här priset är verkligen uppmuntrande, säger Anna.

I ”Nattdrömmar” får läsaren följa huvud-personens tankar kring en relation som varit och känslor som uppstår när något tar slut. Till stora delar baseras berättelsen på verkligheten.
– Det är oundvikligt att inte inspireras av egna erfarenheter. Men den har också inslag av fiktiva detaljer, säger Anna och reflekterar över innehållet:
– När man är mitt i något känns det bra. När det tar slut kan man känna stor förvirring och saknad, kanske tänker man; ”vad händer nu när vår relation plötsligt inte längre existerar?”.

Novellen författade Anna förra året, under en skrivkurs på skolan. Med den deltog hon redan i fjolårets novelltävling, men nådde då inte ända fram till pallplats. Efter det blev texten liggande fram till att årets tema tillkännagavs – och riktlinjerna, att utgå från en låttext eller dikt, passade perfekt. Inspiration till berättelsen har Anna nämligen fått av Veronica Maggio och låten ”Låtsas som det regnar” där raderna ”jag ägnade dagar, åt det som är ingenting nu” även återfinns i ”Nattdrömmar”.
– Trots att jag är väldigt språkintresserad och älskar grammatik läser jag egentligen inte så mycket böcker, det är roligare med låttexter på svenska. Jag lyssnar mycket på Veronica Maggio, Håkan Hellström och Markus Krunegård, säger Anna som också har för vana att skriva kortare dikter. Men de behåller hon i telefonen. Än så länge.

I framtiden hoppas Anna få jobba med skrivande i någon form. 
– Jag tänker inte forstätta studera direkt till hösten. Men någon kurs i lingvistik, eller spanska eller franska, kommer det nog att bli.

Anna Norberg
Ålder: 18.
Familj: Mamma, pappa och tre syskon.
Gör: Studerar sista året på Nolaskolan.
Intressen: Språk, film och lyssna på musik.
Bok jag gillar: ”Glöm mig” av Alex Schulman.

Juryns motivering:
”Med en lågmäld ton där smärtan över en förlorad vän plötsligt lyser igenom för att återgå till klarsynta bilder av vad som kanske hänt. Läsaren får följa en människas sorg över hur en lång relation kan upphöra utan synbar anledning. Men huvudpersonen kan, trots upplevelsen av svek, saknad och ensamhet, se sig själv och den som lämnat. Författaren äger ett gott litterärt språk och novellen är välgörande osentimental. Den gör ont att läsa. Och, vem skulle inte i svåra situationer vilja minnas hur man gör för att glömma.”

2:a pris: ”Den dy hon varit i” av Klara Umegård, SAIC3.
3:e pris: ”Slutet på något nytt” av Mona Al Moulla, EkEk2a.

Läs vinnarnovellen här!

Publicerat