Sport & Fritid

Edvin Forslund tog VM-guld i bänkpress – och satte svenskt rekord

Edvin Forslund hade en framgångsrik torsdag i Sydafrika. Inte nog med att han tog VM-guld i bänkpress – han passade dessutom på att sätta nytt svenskt rekord.
– Att stå på medaljceremonin var helt magiskt, säger 17-åringen från Kubbe/Norrflärke.

Edvin Forslund från klubben Kubbe/Norrflärke stod för en minst sagt stark insats när han under torsdagen bärgade VM-guldet i bänkpress i Sydafrika. Det gjorde han genom att i sitt första försök lyfta 180 kilo – vilket räckte hela vägen till medalj. Silvermedaljören stannade på 175.
– Jag gick in på en behaglig vikt som jag visste skulle leda till guld, säger Edvin i telefon från Potchefstroom, elva mil sydväst från Johannesburg.
Edvin valde dock att fortsätta lyfta och efter att ha plussat på till 185 kilo stod det klart att han, utöver VM-guldet, också satt nytt svenskt rekord.
– Jag försökte slå rekordet i december vilket inte gick. Att jag lyckades nu beror nog på att tävlingen var viktigare och att jag inför VM tränat mer strikt och noggrant. Jag har haft mycket hjälp av landslagstränaren Andreas Lind.
– När jag stod där på medaljceremonin var det en känsla utöver det vanliga. Jag har bara sett sådant på kort tidigare. Att stå där i gul dräkt – det var magiskt.

Nu väntar SM i Stockholm. På måndag ansluter Edvin till resten av truppen hemma i Sverige. Då sammanstrålar han också med pappa Urban som fick se på VM-tävlingarna via livesändning hemma i Norrflärke.
– Det här känns stort. Det trodde jag inte för några år sedan. Det här betyder mycket för hela byn, det är ingen här som vunnit VM förut. Det betyder också mycket för våra ungdomar, att de ser att det går att lyckas om man tränar tillräckligt, säger Urban Forslund.

Publicerat