Samhällsinformation

”Vuxna på stan” vill nå fler unga

Örnsköldsviks kommun är stor – det är inte bara i centrum som unga samlas under kvällar och helger. Under valborgsmässoafton hoppas därför Fältgruppen nå ut till fler områden med hjälp av bilburna vuxna.

Storhelger innebär många gånger folksamling och festligheter. Nu stundar valborgsmässoafton, helgen då många ungdomar gör sin alkoholdebut.
För att skapa en så trygg utomhusmiljö som möjligt för unga har Fältgruppen och frivilliga under parollen ”Vuxna på stan” genom åren tagit sig ut till områden där yngre samlats. Det fortsätter de också att göra, men inför helgen finns ambitionen att även inkludera områden som ligger lite i kommunens utkanter.
– Vi tänker bredare i år. Tidigare har vi mest vandrat i stadsmiljö, men vi har ju märkt att ungdomar samlas i alla möjliga delar av kommunen, säger Annica Larsson, en av Örnsköldsviks två fältarbetare.

Hon vill uppmana föräldrar och andra vuxna som inte bor nära stadskärnan att aktivera sig genom att sätta sig i bilen och röra sig på de platser övriga inte når. 
– Vi vill gärna ha tips inför valborg från vuxna som vet var ungdomar rör sig. Vi fältarbetare åker som vanligt runt till olika områden, men vi hoppas att fler vuxna med egna bilar också är ute och syns. 
Tillsammans med sin kollega håller Annica i sedvanliga informationsträffar för frivilliga som väljer att delta en kväll då exempelvis ett ungdomsarrangemang anordnas. De sker alltid på Café UH klockan 21 den aktuella dagen. Men de är inte obligatoriska.
– Det krävs ingen anmälan. Alla som vill är varmt välkomna till samlingen. Vi har klistermärken märkta ”Vuxna på stan” som vi delar ut, men de är inget krav att ha på sig. Det går bra att vara ute ändå.

Under träffarna brukar också Annica gå igenom vad som kan ske under en utekväll och hur man som frivillig kan förhålla sig till olika situationer. Privatpersoner har exempelvis inga befogenheter att beslagta alkohol. Det viktigaste arbete som utförs är i stället att synas och vara en trygg vuxen för unga som bara vill prata eller är i behov av stöttning.
– Tanken är inte att gå in i situationer, man kan alltid ringa polisen om något skulle uppstå, säger Annica Larsson.

Publicerat