Du är här

2021-04-29 - Övrigt

Så pratar du med dina barn om alkohol inför Valborg

Snart är det Valborg igen, vilket brukar vara den högtid då många unga gör alkoholdebut. I och med det så brukar både vuxna och unga känna en del oro inför Valborg. I år får det inte hållas varken många eller stora fester på grund av situationen med covid-19, men trots det så kan det vara bra för föräldrar att veta hur de ska prata med sina barn om alkohol.

Ett av det svåraste för barn och unga runt Valborg brukar vara att prata om alkohol med sina föräldrar. De är ofta rädda att föräldrarna ska bli arga och att de kommer bli straffade om föräldrarna fått veta att de druckit. Därför är dialogen med sina barn väldigt viktigt.
– Barn uppskattar att du som vuxen bryr dig, att du frågar och säger vad du tycker. Men lika viktigt som det är att vara tydlig med din oro är det att visa att du också kommer finnas där om något händer och att inte skuldbelägga barnet om det blir fel eller något har hänt som barnet tycker är jobbigt, säger Niclas Klang, kurator på Bris.

Bris ger inför Valborg fem tips om hur du pratar med ditt barn om alkohol:

  • Dialog – en bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnets liv. Försök också hitta andra tillfällen att prata om alkohol än vid en stundande högtid.
  • Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.
  • Hjälp ditt barn att säga nej – för många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till, ge ditt barn argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.
  • Visa att du finns där – berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att de alltid ska komma hem även om de druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.
  • Skuldbelägg inte – om ditt barn druckit alkohol på Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Oroliga föräldrar kan även kontaka Bris för att stöd och råd. Klicka här för att komma till Bris hemsida där du kan få mer information.

 

Dela med dig av denna artikel på: