Motor

Här får Ronja nya motorer

Än känns det långt till sommaren, men för Höga Kusten-båtarna är det bråda dagar. I ett av fartygen i företagets flotta pågår motorbyte och ombyggnation.
­– Vi siktar på sjösättning om en knapp månad, säger Peter Sundqvist.

M/S Ronja är fartyget som under högsäsong trafikerar fyrön Högbonden fyra gånger per dag från Barsta och Bönhamn. Hon byggdes av Westers Mekaniska AB i Uddevalla 2001 och förvärvades från Luleå av HK-båtarna sex år senare. Efter elva år i Höga Kustens tjänst är hon mogen för motorbyte och nu byts två Scania-dieselmotorer ut mot nya i mot-svarande storlek av märket Volvo.
En investering på närmare två miljoner kronor.
– Vi har planerat för det här motorbytet i fyra år och de pengar vi tjänar återinvesterar vi i fartygen. Jag har ett brinnande och koncentrerat intresse för båtar, båtar och åter båtar, säger Peter Sundqvist med ett stort leende.

De nya motorerna är på vardera 500 hästkrafter, vilket ger Ronja en marschfart på cirka 20 knop och en toppfart på nästan 30. När 7an gör ett besök pågår ett febrilt arbete med att anpassa fartyget till de nya motorerna och dessutom utförs en ganska omfattande renovering. Allt ska vara klart inför sjösättningen första halvan av nästa månad.
– Det finns ett stort engagemang runt det här projektet och jag är enormt tacksam och stolt över att ha skickliga människor runt omkring mig, säger Peter Sundqvist och fortsätter:
– I mina ögon är Dockstavarvet och Westers Mekaniska de som är och har varit de duktigaste fartygsbyggarna i aluminium. Ronja är ett fantastiskt välbyggt och fint fartyg med mycket goda sjöegenskaper och efter det här kommer hon att bli ännu bättre.

M/S Ronja har kapacitet för 62 passagerare och förutom att trafikera Högbonden utför hon många andra charteruppdrag. Med nya motorer är det mycket som talar för att hon blir vår kuststräcka och Höga Kusten-båtarna trogen lång tid framöver.
– Vi har inga som helst planer på att sälja henne utan drömmer snarare om att i en framtid kunna köpa ytterligare ett fartyg av hennes kaliber. Vi får se om det blir verklighet eller stannar vid en dröm, säger Peter Sundqvist.

I Höga Kusten-båtarnas passagerarflotta ingår förutom M/S Ronja även M/S Kusttrafik och M/S Rånö med kapacitet för 197 respektive 62 passagerare.

Publicerat