Övrigt

Ö-viks ensamkommande i podcast av nyanlända

Podden Salãm Sverige, en podd av nyanlända som är tänkt ska ge dessa en starkare röst i samhället, pratar i senaste avsnittet med asylsökande i Örnsköldsvik om att skapa sig ett nytt liv på en okänd plats.

– Det här är ungdomar som kommit till Sverige som ensamkommande och som bott på olika orter ute i landet, men som tvingats bryta upp från sin trygghet och flytta till asylboende när de fyller 18 år eller blir uppskrivna i ålder. Många är oroliga över hur det kommer gå för dem på den nya platsen. Vi vill att deras röster ska höras, säger Lina Johansson som är en av projektledarna.

I specialavsnittet, som är inspelat i ett av Migrationsverkets asylboenden i Örnsköldsvik, berättar ungdomar om vad omställningen med att flytta och söka asyl innebär. En av de som berättar är Amin Mohammadi som tidigare bodde i Uppsala.

– Jag var jätteorolig när jag skulle flytta hit. Jag trodde jag skulle förlora de som blivit som min familj. Men nu har jag lärt känna många nya här och Ö-vik är mitt hem nu. Om jag får uppehållstillstånd skulle jag gärna bo kvar. Jag har bra kontakt med kyrkan och har nyligen döpt mig. Jag gillar också att det finns så mycket natur här, säger Amin.

Du kan lyssna på avsnittet på Salãm Sveriges soundcloud

Publicerat