Näringsliv

Blomstrande tider för Emelie

”Vem älskar inte blommor?” Emelie Sondell ställer frågan retoriskt och förväntar sig heller inget svar. För henne är det självklart – blommor är det bästa hon vet.
Denna helg ställs hon mot Sveriges främsta florister i SM i blomsterbinderi.

Ni har sett henne förut i Tidningen 7. I mars 2015 laddade Emelie Sondell inför tävlingen Florisera, som en av 16 deltagare. Det gick, enligt egen utsago, sådär. Men det var för tre år sedan och efter det har det hänt en del. Med flertalet tävlingar i blomsterbinderi under bältet har hon i dag utvecklats så mycket att hon för första gången kvalat sig till SM i seniorklassen – och större än så blir det inte med svenska mått mätt.
– Jag har lärt mig mycket och tagit chansen att prata med domare om vad som tidigare gått bra och mindre bra. Att se vad andra deltagare gjort har gett enorm inspiration, säger 27-åriga Emelie som i helgen tävlar mot 13 andra finalflorister i Göteborg.

Till vardags jobbar hon på Blomsterateljén i centrala stan, som också fungerat som hennes sponsor av material till tävlingen. Därmed ligger tankarna att starta eget, som hon berättade om 2015, på is. Men drömmen om att göra sig ett namn inom blomsterbinderi lever i allra högsta grad, när Sveriges florister nu alltså riktar blickarna mot Göteborg.
– Jag vill bli någon att räkna med, precis som jag känner till de florister som tävlat i SM förut. Men jag tävlar egentligen inte för äran utan för att det är så fruktansvärt roligt. Jag kommer aldrig att sluta, säger Emelie och berättar om sin kärlek till både snittblommor och krukväxter.
– Det har länge varit en dröm att jobba med blommor. För mig är det ett sätt att uttrycka mig kreativt. Med krukväxter kan man skapa en helt ny atmosfär i hemmet.

Årets SM-tema är ”Volvo Ocean Race”, till vilket deltagarna får associera fritt med sina kreationer. Hemma i garaget hos sin pappa har Emelie snickrat på underlaget som utgör basen på skapelsen.
– Jag har fått extremt mycket hjälp av pappa. Det hade nog inte blivit lika bra utan honom.
Visionen är att få till en känsla av segel, där en plexiglasskiva får agera vattenyta. Det färdiga materialet följer med till Göteborg och när tävlingstiden startar gäller det att jobba tekniskt med blommorna för att få till en helhet som faller domarna i smaken.
– Just nu är jag väldigt taggad, men nervös. Att komma på förstaplats vore det bästa som kan hända.

Tips från Emelie – få krukväxterna att leva längre!
1. Lägg lite tid på att läsa på om blomman så du vet hur den ska skötas, hur ljust den ska stå.
2. Ge blomman näring – försök hitta rätt näring för just din växt.
3. Om du ofta glömmer bort att vattna, investera i en bevattningskula så att blomman kan dricka själv när den behöver.

Av Tommy Ehlin

Publicerat