Nyheter/Reportage

Miljoner till föreningar i Köpmanholmen

Semesterstiftelsen bildades den 14 juni 1982 efter att NCB beslutat att lägga ner massatillverkningen i Köpmanholmen. Efter försäljning av 15 stugor delar man nu ut pengar från försäljningen som enligt stadgarna ska tillfalla föreningslivet i Köpmanholmen.

Stiftelsen, som är en sammanslagning av Forss Industriarbetarnas Semesterstiftelse och Föreningen Forss Tjänstemäns Feriehem, beslutade vid en medlemsomröstning hösten 2016 att avveckling skulle ske då verksamheten gick med underskott, medlemsantalet stadigt minskat och renoveringsbehoven blivit allt större.

Det har rört sig om cirka 15 stugor fördelade till bland annat Gullvik, Strängöarna,Ulvön, Käxed, Ullånger, Storvallen, Oviksfjällen och Edsåsdalen. Nu är samtliga avyttrade och efter ett omfattande arbete och dialog med Skatteverket är stiftelsens företrädare nu mogna att dela ut pengarna som enligt stadgarna ska tillfalla föreningslivet i Köpmanholmen.
– Det rör sig om minst sju miljoner kronor. I dagarna skickar vi ut en skrivning till föreningarna och hoppas på ett bra gensvar, säger Roland Näslund som tillsammans med Rolf Gerdin ägnat mycket tid för att på uppdrag av stiftelsen fullborda alla försäljningar och lösa skatteärenden.

Nu är det arbetet klart och dörren står öppen för föreningarna på orten.
– Vi får se vilka som hör av sig och utifrån hur de formulerar sig och berättar om sina planer tar vi ställning till om vi ska bidra med pengar eller inte. Vi tänker inte göra det här till någon långbänk så den närmaste tiden blir spännande, fortsätter Roland Näslund.
Enligt honom finns det 10-15 aktiva föreningar av olika storlekar i Köpmanholmen som nu alltså har möjligheten till ett rejält tillskott i klubbkassan.

Publicerat