Samhällsinformation

Örnsköldsvik än en gång nominerad till årets stadskärna

Örnsköldsvik är än en gång nominerad till Årets stadskärna 2018. Två gånger tidigare, 2008 och 2018,har staden fått utmärkelsen och är nu alltså tillsammans med Eskilstuna och Linköping utsedd till finalist av föreningen Svenska Stadskärnor som står bakom priset.

 I år är det dessutom 20 år sedan Cesam – Centrum i samverkan – startades av köpmän, fastighetsägare och kommun för att tillsammans utveckla stadskärnan.

– Så fantastiskt roligt, säger kommunstyrelsens ordförande Glenn Nordlund. Detta är en nominering som känns som en vinst och ett fint pris för det både långa och stora engagemang vi ser hos så många parter för att utveckla staden.

För att bli nominerad till Årets Stadskärna krävs ett giltigt kvalitetscertifikat på samverkan, QM – Quality Mark och resultat baserade på strategier och handlingsplaner med tydliga mål, budget och genomförande. Graden av samverkan mellan den offentliga och privata sektorn är direkt avgörande för stadens och stadskärnans attraktionskraft och tillväxtpotential.

Svenska Stadskärnor understryker också i sitt pressmeddelande idag hur komplex stadsutveckling idag är och att Örnsköldsvik tillsammans med övriga kandidater är väl införstådd med detta.

– För att arbeta med hållbar stadsutveckling krävs både helhetssyn och helhetsgrepp samt en gemensam målbild. Det behövs gränsöverskridande tankesätt och arbetssätt, genomtänkta strategier och väl förankrade handlingsplaner. Dessa frågor har vi arbetat med sedan i början av 90-talet, berättar Eva Hägglund, juryns styrelseordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnors styrelse. Då handlade mest om att bemöta externhandelns expansion. Idag står vi inför mer komplexa utmaningar. Spetskompetens, forskning, utbildning samt erfarenhetsutbyte både regionalt, nationellt och internationellt blir allt viktigare för städers och orters överlevnad och utveckling.

Cesams väl beprövade arbetsmodell har nu också multiplicerats att gälla även på landsbygden med de fyra serviceorterna som nav i arbetet under benämningen Bygdsam.

– Vi är många som både ser och känner vilken skillnad utvecklingen har gjort för staden, fortsätter Glenn Nordlund. Genom Cesams väl organiserade och strukturerade arbete har vi visat att vi kan jobba långsiktigt och stabilt. Den stora kraften i allt detta är samverkan, och nu ser vi samma modell etablera sig även på landsbygden.

Vid årskonferensen i Västervik den 29-31 maj utses vinnaren i samband med att alla nominerade får möjlighet att presentera sina städer och sin stadsutveckling.

Publicerat