Samhälle

Örnsköldsvik är fortsatt en Fairtrade City

Örnsköldsvik har tagit emot diplomeringen Fairtrade City för andra året i rad. Diplomeringen ges till kommuner som engagerar sig för en rättvis handel och etisk konsumtion samt uppfyller de kriterier som Föreningen för Fairtrade Sverige ställer.

För att få diplomeringen så ska man bl.a. leva upp till ILO:s kärnkonventioner i offentlig upphandling, att det bedrivs ett aktivt informationsarbete samt erbjuds ett utbud av Fairtrade-märkta produkter i butiker, på serveringsställen och arbetsplatser.

Arbetet kring diplomeringen leds av en lokal styrgrupp. I Örnsköldsvik består styrgruppen av representanter från kommunen, Cesam, handel- och restaurangbranschen samt Svenska kyrkan. Ordförande är Kristin Ögren som också är förtroendevald ordförande i kommunens och landstingets gemensamma kostnämnd.

Under 2018 har styrgruppen planerat för några lokala aktiviteter kopplat till att upplysa om Fairtrade. Bland annat kommer det finnas information i samband med O-ringen i juli, samt under fokusveckor i oktober och under den globala hållbarhetsveckan i november. Den som är intresserad av att hänga med i vad som planeras kan läsa mer på Fairtrade City Örnsköldsviks facebooksida.

 

Publicerat