Hälsa

Nu kan du läsa din journal på nätet

Nu kan Västernorrlänningar 16 år eller äldre läsa sin patient journal på nätet genom att logga in med e-legitimation på 1177 Vårdguidens e-tjänster. Vårdnadshavare får tillgång till barnens journaler tills de fyllt 13 år.

I och med att Region Västernorrland den 22 mars har gjort journalen tillgänglig via nätet finns tjänsten i hela Sverige. Som patient har du tillgång till alla dina journaler i hela landet. Beroende på i vilken region/landsting du fått vård visas olika informationsmängder. I Västernorrland visas anteckningar, diagnoser, läkemedel, uppmärksamhetssignaler och vårdkontakter gjorda från och med 1 januari 2015. I framtiden kommer fler journaluppgifter att visas, till exempel labsvar och remisser.

 

Som patient kommer man inte att kunna se allt som står i journalen. Till exempel syns inte uppgifter från rättspsykiatri eller om våldsutsatthet. Uppgifter för patienter mellan 13 år och 15 år finns inte heller tillgängliga om inte patient, vårdnadshavare och verksamhetschef kommer överens om annat.

 

Journalinformation från vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri, barn- och ungdomsmedicin, kvinnokliniken, könspolikliniken och ungdomsmottagningen visas ännu inte.

 

- Dessa verksamheter har bedömts ha mer känslig information och behöver lite mer tid på sig. Journalinformation från dessa verksamheter kommer att visas från och med 1 oktober 2018, säger chefläkare Martin Enander.

 

För mer information om journalen via nätet, besök 1177

Publicerat