Nyheter/Reportage

Snön lyser vit på taken...

Endast snöröjaren är vaken. Det finns så klart massor av undantag, men under den snart gångna vintern går det absolut att travestera Viktor Rydbergs skrivning. Det har varit en sällan skådad vinter och här hänger 7an med på utlastning.

Örnsköldsvik sover, men runt omkring i kommunen pågår ett omfattande arbete. När delar av Tidningen 7:s redaktion ger sig ut i nattmörkret står utlastning av snö i centrala stan på programmet. En åtgärd som varit flitigt förekommande i vinter och där två väghyvlar, två gigantiska slungor och närmare 20 lastbilar ser till att enorma snömängder lämnar tvärgatorna mellan E4 och Sjögatan.

Hela natten går lastbilarna i skytteltrafik mellan centrum och kommunens snödepå vid Må och vi blir snabbt varse om att det är ett tämligen välorganiserat gäng som tillsammans ser till att hela den nattliga insatsen får ett önskvärt resultat.  Natten vi är med utförs bara en liten del av uppdraget och att snöröja kommunens samtliga vägar och gator kräver mycket planering och en vinter som denna innebär det stora utgifter. Kostnader som av naturliga skäl har skjutit i höjden.
– Snön måste bort under alla förutsättningar så det finns inga alternativ. Med egen personal samt med ett flertal entreprenörer underhåller vi 80 mil kommunala och enskilda gator och vägar, 15 mil gångbanor och cirka 7 mil gång- och cykelvägar, berättar enhetschefen Peter Zakrisson.

På senare tid är det många enheter som nästan arbetat dygnet runt med att snöröja gator och vägar på kommunens vägnät. Snön har vräkt ner och arbetsledaren Pelle Edlund har onekligen haft bråda dagar.
­– Det är det många som har haft och inte minst chaufförerna. De gjort ett fantastiskt jobb under svåra förhållanden, säger Pelle.
Magnus Nilsson kör en av lastbilarna och tar sig en kort, men välbehövlig fikastund efter en av otaliga snötippningar.
­– Vi blir informerade cirka ett dygn innan det är dags att ge sig ut för utlastning. Det gäller ju att planera, hålla koll på väderleken och välja lämpliga tillfällen, säger han.

Alla kommuner i Norrland har med marginal överskridit sin budget för snöröjningen och var notan landar för Örnsköldsvik står fortfarande skrivet i stjärnorna. Det är fortfarande vinter och än har inte den sista snöflingan landat, men bara i december kostade arbetet med snön närmare fem miljoner mer än beräknat.
– Det är otroligt svårt att på förhand uppskatta eftersom det varierar så mycket från år till år. Vi kan bara fokusera på att försöka göra det bästa av situationen och vädja till allmänheten om att vara försiktiga och anpassa hastigheterna till rådande vägförhållanden, säger Peter Zakrisson.

När det börjar ljusna är ännu ett långt arbetspass över och så sakteliga vaknar Örnsköldsvik. Trafiken tätnar, folk är på väg till sina arbetsplatser och skolor och det dröjer inte länge förrän det är dags för traktor- och lastbilschaufförer att återigen ge sig ut på uppdrag.
För det bara fortsätter att snöa...

Publicerat