Nyheter/Reportage

Torsböle hemvändarbyn

De växte upp och flyttade ut. Nu är de tillbaka och utgör hälften av hushållen i den pittoreska byn runt Torsbölesjön.
– Jag har alltid trivts här och vill att mina barn ska få den uppväxten också, säger hemvändaren Peter Johansson.

Ett generationsskifte har skett i Torsböle. De senaste tio åren har barn som växte upp tillsammans i byn valt att flytta tillbaka. Och de har skaffat egna barn som nu också växer upp tillsammans.
– Man har färskt i minnet hur bra barndomen var här. Det är någonting vi vill att de egna ska få uppleva, säger Sara Stridsberg som flyttade till byn med sin sambo Jörgen Svensson 2011.

Nu har sonen Kebbe och dottern Greta sedan några år sett dagens ljus och sammanlagt räknar man hittills med ett tillskott på omkring 20 barn från hemvändare till byn.
– Jag har alltid trivts här och vill att mina barn ska få den uppväxten också. Det är nära stan – i alla fall i tid eftersom det går fort att ta sig in. Och det är skönt att barnen går i skolor där det inte är så stora grupper, säger Peter Johansson som studerade i Umeå under fem år, och även hann bo på annan ort, innan han styrde kosan hemåt.

Här finns vacker natur i alla riktningar, och med Räckebergsutkiken, Räckebergsgrottan och Arnäsleden i närheten finns alla möjligheter att njuta av den. Torsböle har dessutom en aktiv intresseförening och det ordnas mängder av arrangemang året om. Torsböleborna kan ägna sig åt julpyssel vid långbord som varar hela kvällen, årliga sommarfester, strandfesten med årsmöte, brännboll och naturligtvis pimpeltävling på isen med priser för såväl störst och flest som minst fisk. Genom en gemensam facebooksida kan de även dra ihop mer spontana grejer – som pulka i backen en dag när det ser ut att bli riktigt fint väder.

Tillfällena samlar gammal som ung och även utflyttade kommer tillbaka de dagar det vankas särskilt efterlängtade aktiviteter. Till och med de som hunnit bli ungdomar och kanske har andra intressen är gärna med. Som Jessica Eklund, intresseföreningens ordförande Annika Eklunds 16-åriga dotter.
– Det är roligt när man träffas allihop och jag hänger gärna med på pysselkvällarna, säger Jessica som gillar att bo i byn men gärna skulle önska bättre förbindelser med buss på helgerna in till kompisarna i stan.
Hon planerar inte att bo kvar för evigt, men ser det som sannolikt att även hon en dag kommer att lockas av det lugna livet på landet och flytta hem till Torsböle. Kanske när hon själv vill bilda familj i framtiden.
– Jag tror att det är perfekt när barnen är yngre, men inte när de är äldre. Det är så jag känner nu i alla fall, säger Jessica och möts av muntra kommentarer från det äldre gardet i rummet om att hon kanske ändrar åsikt om just det när hon själv har tonåriga barn.

Sammanhållningen är uppenbarligen god i byn och det visas inte bara genom de många gemensamma aktiviteterna, utan även hur dessa går till.
– Jag tycker det är underbart. Ta pysselkvällarna – de här små barnen – det är inte så att de alltid går till mamma eller pappa för att få hjälp. De kan lika gärna gå till något av de äldre barnen istället. Alla känner alla och det är så skönt och tryggt, säger Sara.
Och det är inte bara de yngre generationerna som trivs. Flera av hemvändarnas föräldrar vänder själva tillbaka till byn och bygger nya hus när barnen tagit över hemmen som ägts av familjerna i generationer.
– Det är ingen som direkt vill lämna, säger Annika. Gräset är grönare här.

Publicerat