Miljö

Pant från Västernorrland ger över 8 000 träd

Totalt skänkte invånarna i Västernorrland 164 363 pantkronor under 2017, vilket motsvarar 8 214 nya träd i Afrika. Men invånarna i både Sundsvall och Härnösand är givmildare än vi här i Örnsköldsvik, som ligger på plats 87 bland alla kommuner i Sverige.

Den som pantar burkar eller flaskor i en Coopbutik kan välja att trycka på Biståndsknappen och skänka pantpengarna till Vi-skogen. Invånarna i Västernorrland gav sammanlagt 164 363 kronor via Biståndsknappen under 2017. Det motsvarar 8 214 träd i Vi-skogen. Mest givmilda med panten i Västernorrland är Sundsvallsborna. Där skänker invånarna i snitt 2,15 kronor av varje pantad 100-lapp. Tätt efter kommer Härnösand. Trea kommer Örnsköldsvik.
– Vi vill rikta ett stort varmt tack till alla som trycker på Biståndsknappen i Västernorrland. Träden som planteras ger en bättre miljö, pengar till barnens skolgång och skyddar människor mot klimatförändringarnas effekter i en utsatt del av världen, säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen.

I rankningen mellan länen i landet kommer Västernorrland på plats tio. Länslistan toppas av Stockholm, Uppsala och Gotland. Bästa kommun i landet är Danderyd, som följs av Vaxholm och Lidingö. Västernorrlands bästa kommun Sundsvall hamnar på plats 38 i rikslistan.
Totalt skänktes pant till ett värde av 6,0 miljoner kronor hos Coop under 2017. Det är en minskning med 100 000 kronor från 2016. Pantpengarna från 2017 motsvarar 300 000 nya träd i östra Afrika där Vi-skogen arbetar.
– Att skänka bort sin pant gör verkligen skillnad! Pengarna som skänktes via Biståndsknappen under 2017 motsvarar 300 000 nya träd i östra Afrika. Trädplantering är ett fantastiskt sätt att både motverka klimatförändringar och hjälpa människor att lyfta sig själva ur fattigdom, säger Henrik Brundin.

Fakta Biståndsknappen och Vi-skogen:
•    Biståndsknappen introducerades 2004 och finns nu i 611 Coop-butiker över hela landet.
•    Sedan starten har kunderna som trycker på Biståndsknappen skänkt 85,7 miljoner kronor. Det motsvarar mer än fyra miljoner träd i Rwanda, Tanzania, Kenya och Uganda där Vi-skogen arbetar.
•    För tjugo pantade kronor kan en bonde i Afrika plantera ett nytt träd. Träden ökar inkomsterna och skyddar mot torka, skyfall, jorderosion och andra effekter av klimatförändringarna som i dag drabbar miljontals människor i Afrika.
Vi-skogen arbetar med att bekämpa fattigdom och förbättra miljön genom trädplantering och stöd till bönder genom utbildning i hållbara jordbruksmetoder. Metoden som används kallas Agroforestry.

 

 

Publicerat