Trafik

Se upp för körförbud – nya besiktningsregler 20 maj

Från och med den 20 maj så kan hundratals bilar riskera att få körbud. Detta i och med att transportstyrelsen ändrar reglerna för kontrollbesiktning.

– Fordon med slutsiffra 3 och 4 kan få körförbud den 20 maj om den tidigare besiktningen har genomförts mer än 14 månader innan, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännens Riksförbund i ett pressmedelande.

 

Om din bil besiktats tidigt i sin inställelseperiod 2017 så kan 14 månader redan ha passerat när reglerna ändras, och då kan du få körförbud på en gång den 20 maj. Men för att se till att inte allt för många drabbas så har transportstyrelsen tagit fram övergångsregler som gör det möjligt att besikta bilen utanför sin ordinarie intervall så att bilen omfattas av de nya reglerna efter den 20 maj.

 

De nya reglerna har tagits fram som en anpassning på EU-lagstiftningen. En personbil ska från och med 20 maj besiktas första gången senast 36 månader efter den månad som den togs i trafik. Nästa besiktning ska ske 24 månader efter första besiktning och därefter gäller det 14 månader mellan besiktningarna. 

 

Reglerna innebär också att det kommer bli krav på besiktning av A-traktorer. Veteranbilar som är 50 år eller äldre kommer bli besiktningsbefriade. 

 
Du kan läsa mer om de nya reglerna och vad som gäller just ditt fordon på transportstyrelsens hemsida.
Publicerat