Övrig kultur

Biskopens motto: +1

Biskop Eva Nordung Byströms nya bok ”Nu är Guds tid” släpps i veckan och där lanserar hon ett motto för Svenska kyrkans medarbetare i Härnösands stift.

– Mottot innebär en uppmaning till alla oss som är medarbetare att vi under vår livstid genom vårt sätt att vara, möta och bekräfta våra medmänniskor rekryterar ytterligare en person till delaktighet och ansvar i Svenska kyrkan. Mer behövs inte om vi alla hjälps åt. Och svårare än så behöver det inte vara att bjuda in till tro och gemenskap eller till en attraktiv arbetsplats och meningsskapande volontäruppdrag, säger Eva Nordung Byström.
Boken bygger på en tradition att alla nya biskopar i Svenska kyrkan skriver en programförklaring – ett så kallat herdabrev – till sitt stift.
– I somras när jag började skriva mitt herdabrev hade jag varit biskop i Härnösands stift i två och ett halvt år. Under den tiden har jag haft möjlighet att se på vårt stift ur ett mer övergripande perspektiv än tidigare. Jag har sett mycket som gjort mig stolt och glad och även sådant som behöver stärkas och utvecklas, säger biskopen.

De slutsatser hon drar i boken bygger även på över 40 års erfarenhet i Svenska kyrkans tjänst i olika församlingar i Härjedalen, Jämtland och Ångermanland.
– Jag resonerar kring mitt valspråk, tar upp mina ledord som kan ses som en programförklaring för min tid som biskop och formar en vision för framtiden i Härnösands stift. Min vision handlar om hur man skapar ett förhållningssätt och en miljö som välkomnar och rekryterar.

”Nu är Guds tid” ges ut på Verbums förlag och vänder sig i första hand till anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare i stiftets församlingar. Men den är skriven för att kunna läsas av alla som är nyfikna på Svenska kyrkan, även den som inte är teologiskt bevandrad och obekant med kyrkans organisation. Under februari månad kommer böckerna att levereras till alla stiftets församlingar.

Publicerat