Samhällsinformation

Nästa vecka invigs de nya återvinningscentralerna

Nästa vecka, den 5 och 7 februari, invigs Mivas nya återvinningscentraler i Bjästa och Bredbyn vilket också blir startskottet på MIvas nya system som också kommer omfattar de återvinningscentraler som fortfarande byggs i Björna och Husum.

Det har varit ett intensivt arbete men nu står de två nya återvinningscentralerna redo att tas i bruk. Bl.a. så har arbetet bestått av ett väldigt långt planeringsarbete för att bäst ta reda på hur Miva skulle ersätta sina mobila återvinningscentraler.

 

– Vi är mycket nöjda med resultatet. Vi har utgått från den mycket höga kundnöjdheten på Må återvinningscentral och från studiebesök på återvinningscentraler i andra kommunen. Tillsammans med vår personal har vi sedan utformat de nya centralerna så att de underlättar för våra kunder och förbättrar arbetsmiljön för våra medarbetare, säger Åsa Möller, avdelningschef på Miva.

 

Och deras satsning och arbete har tagits emot väl i både Nätra och Anundsjö.

 

– Jag tycker att det är fantastiskt att vi får en permanent återvinningscentral i Bjästa. Det är positivt både ur en miljömässig synpunkt, men också ur ett bekvämlighetsperspektiv. Jag har bara hört positiva tongångar, säger Sofie Holmgren, verksamhetsledare för Bygdsam som är landsbygdens motsvarighet till Cesam i centrala Örnsköldsvik.

 

Ann-Chatrin Zackrisson, som är projektledare för Bygd & Stad i balans Anundsjö, håller med:

 

– Bestående satsningar utanför centralorten som dessutom förbättrar vår miljö tillhör inte vanligheterna, så Mivas nya återvinningscentraler känns hur bra som helst.

 

Förändringarna med de nya fasta återvinningscentralerna, istället för de mobila centralerna, innebär att vissa områden får lite längre till återvinningen. Men Ann-Chatrin tror att den lite längre resan kommer uppvägas med möjligheten att kunna kasta sitt avfall relativt nära året runt.

 

– Ytterområdena får naturligtvis längre för att kunna återvinna när den mobila återvinningscentralen försvinner, men när det nya systemet kommer igång tror jag det kommer att uppvägas av att man har hyffsat nära till en återvinningscentral en gång i veckan året om. Man behöver inte samla avfall för att sedan komma ihåg att kasta det någon enstaka vecka om året när den mobila centralen dyker upp.

 

De nya återvinningscentralerna kommer att ha öppet en dag i veckan året runt. Måndagar i Bredbyn och onsdagar i Bjästa, både mellan kl. 13-20. De nya återvinningscentralerna i Björna och Husum kommer inte att invigas förrän i höst, men från och med vecka 6 kommer Miva ändå finnas på plats en dag i veckan.

 

– I samband med att vi inviger centralerna i Bjästa och Bredbyn vill vi göra det enkelt och tillämpa ett enhetligt system. Därför parkerar vi våra två mobila återvinningscentraler i Björna och Husum fram till att de nya anläggningarna invigs. Tisdagar kommer vi att hålla öppet i Björna och torsdagar har vi öppet i Husum. Så från vecka 6 kan både privatpersoner och företag lämna sitt grovavfall på fem olika återvinningscentraler i vår kommun, förklarar Åsa Möller.

 

Invigning kl 13.00

Bredbyns återvinningscentral invigs 5 februari kl 13 och Bjästas invigs 7 februari kl 13. På plats finns Mivas ordförande Jim Sundelin och VD Gerth Mattebo. I samband med invigningen bjuds det på både fika och musik, och alla som kommer får en liten present. Premiärdagen öppnas grindarna redan kl 12.30, men först kl 13.30 är det möjligt att slänga sitt avfall.

 

På de nya återvinningscentralerna kan man lämna grovavfall, elektronikavfall och farligt avfall. Asbest, fat med spillolja och okända kemikalier är det enda som hänvisas till Må återvinningscentral. I både Bjästa och Björna finns även möjlighet att lämna prylar för återbruk. Till Startpunkten lämnas möbler, heminredning samt cyklar, och i Myrornas insamlingsbehållare lämnas kläder, skor, accessoarer och hemtextil.

 

Precis som på Må återvinningscentral är företag välkommen att lämna sitt verksamhetsavfall på de nya centralerna. Detta under förutsättning att avfallet är sorterat och att företaget betalar en fast avgift vid varje besök.

Publicerat