Du är här

2018-02-04 - Nördrummet

Spelrecension – Subnautica

Ett kraschat skepp, en vattenplanet och havsmonster långt nere i djupet är vad som väntar dig i Subnautica.

I Subnautica tar du rollen som den enda överlevaren efter att skeppet Aurora har kraschat i en vattenplanet och du måste hitta ett sätt att ta dig ifrån planeten. Det är ett så kallat ”överlevnadsspel” och går först och främst ut på att samla resurser för att bygga saker som hjälper dig överleva.

 

Det Subnautica lyckas bäst med är stämningen. Både ljudet och det visuella lyfter verkligen känslan av att du befinner dig på en planet som består av ett gigantiskt hav med både fiskar och havsmonster som väntar i djupet. Pulsen kan enkelt börja gå när du simmar runt och tror dig höra eller se något fruktansvärt stort och elakt någonstans i det grumliga vattnet framför dig.

 

För att överleva så får du inte mer än en kniv och en maskin som kan tillverka saker utifrån de resurser du samlar. Ju mer du spelar desto mer saker och verktyg kan du bygga och tillslut finner du dig åka runt i ubåtar när du utforskar vattnet. Tro dock inte att du är säker bara för att du befinner dig i en ubåt då en del havsmonster är så farliga att de är ett hot även när du åker runt i ubåtar.

 

Trots sin fantastiska stämning så kan Subnautica bli lite segt och tråkigt. Då det mesta du gör är att samla och utforska så kan det börja kännas lite enformigt, särskilt om du har svårt att leva dig in spel. Stämningen och viljan från spelaren att leva sig in i spelet är vad som kan göra Subnautica till en fantastisk upplevelse och har du svårt att leva dig in i spelet så kan det lätt bara bli ett tradigt samlande av resurser.

 

Gillar du redan överlevnadsspel som Minecraft och The Long Dark, eller bara är nyfiken på den typen av spel, så rekommenderas Subnautica starkt då det nog är ett av de bästa av sitt slag. Men har du svårt för att finna den typen av spel roliga så lär nog inte heller Subnautica vara något för dig.

 

 

Betyg: 5 av 7 sjuor.

Dela med dig av denna artikel på: