Musik

Real Stompers föryngrar

Snittåldern i Örnsköldsviks rutinerade gladjazzband har de senaste åren legat kring 70-strecket, men nu blåser föryngringens vindar. Möt nya Real Stompers som frontas av Fredrik Ljungdahl, 24, och Lukas Johansson, 18.

Real Stompers, detta välkända ö-viksband, startades våren 2000 och har under senare år bestått av musiker kring – eller en bit över – pensionsåldern. Fram till helt nyligen vill säga. I blåssektionen som under konserterna står i främsta ledet har trombonisten Åke Collin, 72, numera sällskap av jazzens framtid – ungdomarna Fredrik Ljungdahl på klarinett och saxofon samt Lukas Johansson på trumpet.
– I somras fick jag vikariera för Sören Kvist och sedan hörde jag att han skulle vila från spelandet. Då fick jag en förfrågan att ta över – och det tackade jag ja till direkt, säger Lukas Johansson som vi berättade om här i 7an ifjol våras då han bland annat erhöll jazzklubben Perdidos stipendium och väntade på att få göra en studieresa till USA.
– En väldigt rolig upplevelse och jag lärde mig mycket, berättar Lukas som tillbringade två veckor på International Music Camp i North Dakota.
Fredrik Ljungdahl blev inbjuden av Åke Collin att hänga med på en repetition för att känna på bandet, och även han blev kvar.
– Det var väldigt kul, här handlar det mycket om improvisation vilket är väldigt tufft för mig. Jag är klassiskt skolad och då är det rätt svårt att gå över till improvisation, förklarar Fredrik, som startade med flöjt och efter några år började spela saxofon.
Klarinetten kom med först under hösten men redan nu låter det som han aldrig gjort annat än spelat på det instrumentet.
– Det är fantastiskt att vi kunnat få med sådana här ungdomar som är så enormt duktiga, berömmer Åke.

Både Lukas och Fredrik är trots sina unga år redan väl etablerade och bland annat kan man höra dem i Musiksällskapets Orkester.
– Vi har också en hel del erfarenhet av jazz sedan tidigare, men här med Real Stompers handlar det om äldre dixie-jazz. Jag hade själv inte så stor erfarenhet av den tidigare jazzen och för mig gäller det att hitta trumpetens uppgift i det här sammanhanget, säger Lukas.
Fredrik spelar även saxofon i länsstorbandet High Coast Jazz Orchestra och står inför två fina utmaningar med storbandet. Under Kulturfestivalen i Tonhallen i Sundsvall 20 januari ska han spela tillsammans med det spanska stjärnskottet Andrea Motis – trumpetare, sångerska och kompositör – och i april firar HCJO 25-årsjubileum och får då besök av Rigmor Gustafsson och den amerikanska saxofonisten och jazzprofessorn Dick Oatts. 21 april uppträder de på Folkan Teater här i Örnsköldsvik.
Fredrik och Lukas har redan hunnit med några offentliga spelningar tillsammans med Real Stompers men de är tydliga med att trots den föryngring de bidragit med i bandet så försöker de inte skapa något nytt när det gäller musiken. Istället handlar det om att förvalta ett musikaliskt arv, och att ha kul tillsammans.
– Det som är så roligt med musik är att man kan samsas över generationsgränserna, och konserterna vi gör är väldigt avslappnade och humoristiska, säger Fredrik.

Vill man se och höra Real Stompers kan man redan i morgon lördag besöka Café UH där det arrangeras lunchjazz mellan 12 och 14. 28 februari spelar de sedan på en aktivträff i Örnsköldsviks församlingshem och 6 mars spelar bandet på SPF Seniorerna Nolaskogs månadsträff, också det i Örnsköldsviks församlingshem. Start för båda spelningarna är 13.00.

Publicerat