Hälsa

"Fortfarande ett mycket kompetent sjukhus"

Debatten kring länets sjukvård rullar vidare och med alla turer finns det risk att en och annan medborgare inte hänger med i svängarna. Så hur är läget egentligen med sjukhuset i Örnsköldsvik?
–Det finns ingen anledning att vara orolig, säger Christine Bylander, länsverksamhetschef, Medicin.

Sparvkrav och hot om nedläggning av såväl BB som akutkirurgi. Turerna har varit många och långa och bland medborgare kan det finnas risk för en viss förvirring kring vad det är som gäller kring statusen på Örnsköldsviks sjukhus.
Men till den som oroar sig över kraftiga försämringar och i förlängningen stora hälsorisker med otrygga invånare vill Christine Bylander skicka lugnande besked.
– Vi har fortfarande ett mycket kompetent sjukhus. En relativt liten enhet med förhållandevis stor verksamhet och än är det ingen verksamhet som har försvunnit. Organisationen är densamma och det mesta är som det har varit.

Att få bukt med landstingets skenande ekonomi och av den anledningen flytta enheter med besparings- och effektivitetsskäl har som bekant skapat starka känslor och stor oro på flera håll i Västernorrland. Det säger sig Christine Bylander ha respekt för, men hävdar samtidigt att för att säkra den högspecialiserade vården och hänga med i utvecklingen måste vi alla vänja oss vid att resa när det handlar om behov av speciell kompetens. Den trenden kommer att fortsätta oavsett hur vi organiserar den regionala vården.

I dag dör och skadas nämligen patienter i onödan för att läkare och vårdteam inte får tillräckligt med träning på det specifika ingreppet de ska utföra och samtidigt utförs avancerad sjukvård på för många enheter.
– Vi ska ha nära till den sjukvård som bedrivs ofta och vara beredda att resa längre för det som görs sällan, säger Christine Bylander.
På kort sikt ser hon inga hot mot verksamheten i Örnsköldsvik, men erkänner utan omsvep svårigheterna med att rekrytera kompetent personal till ett relativt litet sjukhus.
– Att rekrytera sjuksköterskor är ett bekymmer över hela landet och att få en fast anställning är uppenbarligen inte lika attraktivt längre. Jag tror inte att orsaken till det är otillräckliga löner utan snarare att yngre människor, i större utsträckning än förr, vill vara rörligare oc

Publicerat