Samhällsinformation

Vapenamnesti

Mellan den 1 februari till 30 april råder vapenamnesti, vilket innebär att den som har ett skjutvapen eller ammunition utan att ha tillstånd för det kan lämna in det till Polismyndigheten utan att straffas för innehavet.

Du kan lämna in vapnet och ammunitionen antingen själv eller genom ett ombud och har rätt att vara helt anonym. Den som lämnar in ett vapen under amnestiperioden kan inte bli åtalad för olaga vapeninnehav, det rapporterar Norran.

Vid den första amnestin lämnades det in drygt 17 000 skjutvapen och vid den andra nästan 14 000 skjutvapen. Dessutom kom det in omkring 15 ton ammunition under respektive amnesti. Under amnestin 2013 lämnades det in över 15 000 illegala skjutvapen och 36 ton ammunition.

– Senast fick vi i region Nord, som består av de fyra nordligaste länen och täcker halva Sveriges yta, in strax över 2000 illegala vapen. Det är en ganska liten andel jämfört med övriga landet. Vi hoppas det beror på att det florerar mindre illegala vapen här i norr, och att det inte beror på att färre lämnar in sina vapen här, framhåller Sara Sjöholm, gruppchef på rättsenhet Nord.

En vapenamnesti innebär inte automatisk immunitet mot åtal.  Polismyndigheten kommer fortfarande att kunna utföra kriminaltekniska undersökningar av inlämnade vapen i syfte att utreda andra brott som kan ha samband med vapnen. Det kan gälla brott begångna av såväl innehavaren som andra personer.

– Vi kontrollerar om de vapen som lämnas in finns registrerade i vårt vapenregister. Men de allra flesta är jaktvapen eller äldre vapen kommer från dödsbon eller arvegods som blivit liggande, berättar Sara Sjöholm.


 

Publicerat