Du är här

2018-01-12 - Skola & utbildning
Elever på fordonsprogrammet. Från vänster: Henrik Selander, Nils Sjöberg, Alex Dynesius, Jonna Eriksson, Niclas Bergman och Andreas Eriksson. Foto: Ulf Eklund

Mamma, om du bara visste...

Parkskolans fordonsprogram kämpar med näbbar och klor för att locka elever till utbildningen och i förlängningen fylla motorbranschens stora rekryteringsbehov. Därför bjuder skolan in kvinnor till en tjejafton den 16 januari.
­– Vi tror att mammorna har stort inflytande när ungdomar väljer utbildning, säger yrkesläraren John-Erik Hellström.

Fordonsprogrammet bjuder in föräldrar och speciellt mammor till ungdomar i årskurs fyra till nio. Det för att informera och kanske till och med övertyga dem om elevens möjligheter till en utbildning där branschens rekryteringsbehov är stort. I Västernorrland blir bristen på personal i motorbranschen allt större och samtidigt minskar antalet elever på yrkesutbildningarna.
– Det innebär att mer eller mindre alla som tar examen går direkt ut i arbete. Jag ångrar inte en sekund att jag valde den här utbildningen, säger Jonna Eriksson och hoppas att många mammor nappar på erbjudandet och tar sig till Parkskolan på tisdag klockan 18.

Tillsammans med lärare och andra elever förbereder hon för en förhoppningsvis trevlig och nyttig kväll som förutom information om fordonsprogrammet ska ge föräldrar grundläggande kunskaper kring fordonens elementära underhåll.
Hur kontrollerar jag olja i motorn och hur mycket ska jag fylla på? Hur kontrollerar jag kylarvätska och vad ska fyllas vid behov? Vad är rätt lufttryck i däcken och vad innebär ett felaktigt tryck? Hur byter jag trasiga lampor och hur kan jag annars se att det är dags att byta?
– Vi hoppas att det är många som tar chansen. Våra duktiga elever kommer stå till hands för att även svara på andra frågor som deltagarna kan ha om sina fordon, säger yrkesläraren Kjell-Olov Kjellsson.

Dela med dig av denna artikel på: