Utställning

Tid för museibesök

Vad betyder ”tid”? Hur tolkar du ”tid”? Frågor som Nolaskolans estetelever på programmet Bild & Form i årskurs 2 och 3 har ställts inför. Just nu kan man se resultatet på Örnsköldsviks museum & konsthall – så ta dig tid och gör ett besök. Det är väl värt den tid det tar.

Esteterna på Nolaskolan får varje år besök av en konstnär som inspirerar och ger eleverna ett tema för årets utställning. I september var silversmed Sigbritt Mann, Salsåker, på skolan och temat blev alltså ”tid”.
– Ett suveränt tema, det är enkelt att relatera till, säger André Hillbom som går andra året på utbildningen.
– Vi har fått tolka temat hur vi vill och de flesta har tolkat begreppet ganska negativt, men det behöver förstås inte nödvändigtvis vara så. Vi har jobbat enskilt och det är spännande att se alla idéer tillsammans här på museet.
Själv har André valt att kalla sitt digitala konstverk ”Out of Time”.
– Man hinner inte alltid med och jag ville få in lite ångestkänsla. Jag har också inspirerats av Edvard Munchs ”Skriet”. Titeln fick en ny dimension just innan utställningen, jag var klar med bilden men det blev problem med utskriften så jag hamnade i lite tidspress.

Eleverna visar upp en mängd olika tolkningar på temat och även skiftande tekniker. Ögonen dras oundvikligen till en skulptur på golvet där en nästan hel kropp av spegelglas sitter och ser konfunderad ut. ”Jag är och jag kommer att bli” är titeln på Maria Johanssons verk.
– Jag funderade på hur vi förändras med tiden. Hon är ofärdig, hon saknar ben och fingrar och hon bygger sig själv, men blir aldrig klar. Så är det, vi skapar oss själva hela tiden men vi blir aldrig färdiga, säger Maria som i sitt skapande levt intimt med temat ”tid”.
– Jag har jobbat mycket på lediga tider och det blev lite tajt med tid för att hinna bli klar med den. Men det var värt det.
Att allt vi gör tar tid har också Antonio Montinola tagit fasta på i sin digitala bild ”Nattidens fall”.
– Vi spenderar så mycket tid i olika världar framför datorn, och så tittar man ut genom fönstret och ser att det plötsligt är mitt i natten, säger Antonio.

Utställningen på museet pågår till 20 januari. Ta dig gärna tid att se den. Ta dig också tid att läsa elevernas egna presentationer av sina verk, och deras tankar om tid.

Publicerat