Du är här

2017-12-30 - Hörnan

2017 - ett år som kräver smink

Att Donald Trump är nykterist känns som det överlägset bästa argumentet jag har fått för att börja dricka. Dels för att det känns genuint fel att ha någonting gemensamt med Trump, och dels för att allt han gör och säger framkallar tanken ”jag behöver en drink!” även hos mig som aldrig druckit.

Ett år med honom är den sortens år som du knappt vågar se tillbaka på av rädsla för att bli förvandlad till en saltstod. Det är ett år som det känns oerhört befriande att lägga bakom sig – tills du blir påmind om att det är Trump som står på andra sidan årsskiftet med twittertummarna i högsta hugg. Det värsta är att 365 dagar till med honom är vad vi måste hoppas på, eftersom det skulle innebära att planeten (mot förmodan) ännu inte hunnit med någon kärnvapenapokalyps.
 
I årets sista tidning är det på sin plats med en tillbakablick, men nu när jag högst motvilligt kisar mellan fingrarna mot det gångna året är allt jag ser ett pärlband av stämningsförstörande samtalsämnen. Klimatet, Weinstein, Nordkorea … hur ska vi över huvud taget kunna prata om 2017 utan att förstöra stämningen vid nyårsfirandet? Det här året behöver kreativ ljussättning, lösnäsa och kilovis med smink för att se bra ut när det lyfts fram i rampljuset.
 
Prata inte om att Donald Trump blev världens mäktigaste man. Fokusera hellre på de miljontals grässtrån som skonades från nertrampning när omtänksamma medborgare höll sig borta från hans presidentinstallation.
 
Prata inte om hotet mot rikets säkerhet efter transportstyrelsens IT-skandal, utan om hur bra det är att alla dessa rutinerade politiker nu har fått nära sig om hur datorer funkar. Det kommer de ha mycket glädje av framöver.
 
Prata inte om hur orkanen Harvey löpte amok över USA. Lyft istället fram hur trevligt det måste ha varit för alla fiskar i Atlanten att Harvey inte stannade kvar där ute.
Nämn heller inte den förödelse som orsakades när orkanerna Irma och Maria följde efter Harvey inom loppet av tre veckor. Fokusera hellre på det trevliga i att även orkaner verkar sätta värde på varandras sällskap.
 
Prata inte om fordons ökande tendens att köra in i folkmassor, utan om alla lyckligt lottade män i Saudiarabien som äntligen slipper köra bilen själva eftersom kvinnorna i landet också får ta körkort nu.
 
Prata inte om att USA drog sig ur Parisavtalet, utan om två andra länder som skrev på.
I oktober undertecknade Nicaragua avtalet – och då insåg Syrien att de stod uppskrivna på en lista som bara innehöll dem och USA. I så pinsamt sällskap ville de ju inte vara, så ett par veckor senare kom deras signatur – och därmed finns det nu bara ett land på planeten som blundar för klimatförändringarna. Det innebär ju också att Donald Trump har avsagt sig allt inflytande i frågan, och det ska världen kanske vara tacksam för.
 
Prata inte om de horder av snubbar och gubbar i snart sagt varje bransch som påkommits med kvinnoförtryckande svineri, utan om …
... nej förresten, fortsätt prata om det. Sluta inte. Tystnaden är ju vad som har skyddat dessa män i alla år. Just det samtalsämnet är så viktigt att du med gott samvete kan sabba stämningen på vilken nyårsfest som helst.
Det kan nämligen lägga grunden för mycket trevligare nyårsfester för kommande generationer.
 
Dela med dig av denna artikel på: