Samhälle

Höga Kusten bäst på landsbygdsutveckling

Landsbygden är hetare än någonsin, och allra hetast är den i Höga Kusten.
– Tillsammans med områdets företagare och föreningar har vi visat på potentialen som finns och därmed fått mest resurser för lokalt ledd utveckling beviljade i hela Sverige, säger Jenny Edvinsson, verksamhetsledare Leader Höga Kusten.

I varje programperiod kan leaderområden i Sveriges regioner ansöka om stöd hos Jordbruksverket för att utveckla landsbygden. Under nuvarande programperiod fick Leader Höga Kusten 44 miljoner tilldelade fram till 2021 och av dessa är redan 28 miljoner kronor godkända av Jordbruksverket att dela ut till lokala projekt, vilket är högst i hela Sverige.

– Vi har gedigen erfarenhet och genom strategiskt arbete tillsammans med Höga Kustens företagare, föreningar och våra kommuner har vi lyckats visa på den potential som finns i regionen, säger Jenny Edvinsson, verksamhetsledare Leader Höga Kusten.

För att ta vara på de möjligheter som finns och skapa ännu bättre förutsättningar för entreprenörer så har Leader Höga Kusten valt att arbeta på lite nya sätt.

– Vi arbetar löpande med att påverka attityden kring företagande på landsbygden, reser runt i vårt område och träffar människor som har idéer som de vill förverkliga och försöker vägleda dem framåt, säger Eva Jilkén, projektledare Leader Höga Kusten.

Ett exempel är Landsbyggaredagen som arrangerades sommaren 2017 och blev fullbokat på bara några dagar. Här gavs möjlighet till nätverkande, ta del av föreläsningar men även till konkreta tips hur man går från dröm till handling.

– Det blev så populärt att vi kommer att göra en uppföljning redan till våren. Vi räknar med att ett ännu större intresse denna gång, säger Eva Jilkén.

– Vi är något riktigt stort på spåren och detta är ett bevis på att vi och regionens entreprenörer är på rätt väg, avslutar Jenny Edvinsson.

Projekt som beviljats stöd i programperioden 2016–2017
Besöksnäringssatsningar: Skuleberget, Resele, Norabygden Kultur och besöksnäring: Bygdsam Nätradalen, Ulvö kapellag, Mannaminne
Naturturism: Kajakled vid Skuleberget, Naturturism omkring Resele.
Mobilisering för bredband: Projekt i Härnösand, Kramfors och Sollefteås landsbygder.
Övergripande landsbygdsutveckling:
Lokal utveckling Solleftåbygden, Härnösands kommun, Bygd och stad i balans (Örnsköldsvik)
Nya boendeformer: Seniorboende i Nordingrå, Bredbandsbullerby i Sollefteås landsbygd
Nya servicelösningar: Lugnvik med omnejd Unga entreprenörer på landsbygden Etablerandet av en Mikrofond i Västernorrland
Förbättrad attityd till företagande i landsbygd: Vi Landsbyggare

Publicerat