Du är här

2018-12-22 - Trafik

Flest bilolyckor sker dagarna innan jul – det här är smart att ha i bilen

Under julen är det många som reser med bilen för julfirande, skidåkning och annat som hör vintern till. Vinterväglag brukar leda till ökad försiktighet hos bilisterna men saker kan inträffa som man inte kan förutspå i förväg. Det gäller därför att vara väl förberedd ifall något skulle hända.

Många tänker att en trafikolycka ändå aldrig kommer att inträffa för dem, men det finns inga frikort i trafiken. Med enkla medel är din bil redo för oförutsägbara händelser. Det absolut minsta du som bilist kan göra innan du ger dig iväg är att se över belysningen så att den fungerar och kontrollera att varningstriangeln ligger i tryggt förvar i bagageluckan. Se också till att vara ute i god tid om du har en tid att passa, det är när vi är stressade som flest misstag begås.

 

Inför julen och vinterns resor är det viktigt att vara förbered på det oförutsägbara. Att veta vad som är nödvändigt att ha i bilen om olyckan oturligt nog skulle vara framme. Kolla in den här checklistan på saker som kan vara avgörande att ha i bilen om olyckan skulle vara framme.

 

  • Varma kläder. Att hålla sig varm är ett av det viktigaste i vinterkylan. Vinterjacka, handskar och en varm mössa. Huvudet är den kroppsdel som ”släpper ut” mest värme så se till att det är skyddat mot kylan.
  • Spade. Om du skulle köra fast i en snödriva eller bli blockerad av en snövall är en spade en fantastisk sak att ha i bagageutrymmet. Det finns spadar som inte tar särskilt mycket plats så prioritera aldrig bort spaden för mer packning.
  • Startkablar eller batteriladdare är alltid bra att ha ifall batteriet inte startar på grund av kylan. 
  • Reflexer, gärna en reflexväst som gör att du syns riktigt bra i mörkret. Om du tvingas eller ofrivilligt stannar längs vägen se till så att du syns ordentligt om du måste kliva ur bilen.
  • Laddare eller en powerbank till mobilen. Om en nödsituation skulle uppstå är det viktigt att du har möjlighet att ringa från din mobil, så det är alltid bra att kunna se till att mobilen är fulladdad.
  • Iskrapa och en snöborste att hålla rutorna rena från is och snö med.
  • Något att äta och dricka. Om du skulle bli stående en längre stund se till att det finns något att äta och dricka som t.ex. vatten, frukt, nötter och energikakor, särskilt om du har barn med dig på resan.
  • En bogserlina är bra att ha i bilen ifall spaden inte räcker för att komma loss eller om bilbatteriet gett upp helt. Med en bogserlina kan en du få hjälp av en annan bilförare att ta dig loss eller att dra bilen till t.ex. en verkstad.
Dela med dig av denna artikel på: