Miljö

Ö-viksskolor i global satsning mot nedskräpning

Nu startar No Litter Generation som ska samla och engagera miljoner barn i Sverige och resten av världen mot nedskräpning. Bakom satsningen står World´s Children´s Prize och Håll Sverige Rent. Tre skolor i Örnsköldsvik deltar.


I No Litter Generation engageras barn i Västernorrland och i hela Sverige tillsammans med några av världens mest utsatta barn i fattiga och konfliktdrabbade länder. Bland dessa finns barn som utnyttjats som soldater, skuldslavar eller i barnsexhandel som, ofta för första gången, nu får kunskap om hur nedskräpning på land och i haven drabbar miljön och deras egen hälsa.

I Västernorrland deltar flera skolor, bland andra Gottne Byskola, Höglandskolan och Själevadskolan i Örnsköldsvik.

Barn i tusentals skolor världen över deltar i satsningen. De lär sig om nedskräpningens orsaker och konsekvenser, om lösningar och vad vi kan göra för att stoppa skräpet. Barnen för vidare sina nya kunskaper till familjemedlemmar.
Årligen anordnas en nyinstiftad No Litter Day där barn plockar skräp och sprider kunskap om vikten av en ren miljö och om FN:s globala mål för hållbar utveckling. De blir förändrare för ett renare, tryggare samhälle, lokalt och globalt.

Satsningen ingår i World’s Children’s Prize-programmet som sedan år 2000 utbildat och stärkt 40,6 miljoner barn jorden runt till förändrare som står upp för medmänsklighet, allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Håll Sverige rent (http://hsr.se) är en ideell organisation som arbetar för att minska och förebygga nedskräpningen. De driver redan Sveriges största skräpplockarkampanj med nästan 800 000 deltagare varje år.
– Utbildning av barn och unga är en viktig del av vårt arbete för att påverka attityder och beteenden, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.
– Samarbetet mellan World’s Children’s Prize och Håll Sverige Rent ger en unik möjlighet att mobilisera miljoner barn jorden runt för en renare värld och global hållbar utveckling, säger Magnus Bergmar, VD på World’s Children’s Prize.
   
Mer information på worldchildrensprize.nolittergeneration



 

Publicerat