Du är här

2017-11-23 - Näringsliv
  • Anders Lönn och Steven Ekholm efter prisutdelningen.

SM-GULD till "Vår del av världen"

Det blev SM-guld till matboken ”Höga Kusten: Vår del av världen - ursprung, råvaror, smaker”. Nu väntar VM i Kina.

- Det är givetvis en stor fjäder i hatten för alla som arbetar med mat i Höga Kusten. Ett erkännade för hela matregionen om att vi är på väg åt rätt håll, säger projektledaren Anders Lönn som tillsammans med Peder Sundström och Håkan Nordström äger förlaget.

Det var under torsdagens tillställning på Kungliga biblioteket i Stockholm som matboken tog guld i kategorin "regional måltidslitteratur".

Priset, som klassas som Sveriges finaste kokbokspris, delades ut av Måltidsakademin på Grythyttan.

- Det är ett guld som kommer att märkas och som både vi och Höga Kusten ska vara oerhört stolta över, säger Anders Lönn.

I maj tävlar boken i kokboks-VM, Gourmand World Cookbook Awards, i Yantai, Kina.

- Det blir jättespännande. Jag vet inte hur mycket man vet om Höga Kusten i Kina, men jag är positiv och hoppas att vi har en riktigt stor chans att ta hem VM-medaljen. Det vore en stor vinst för hela Höga Kusten som destination. Bokens inramning med både storytelling och spännande maträtter som surströmmingspastej, inbakad orre och friterad renlav bör gå hem även där, menar Peder Sundström.

Boken, ges ut av Magasin Höga Kusten Publishing AB och formges av kommunikationsbyrån Devocy, har sedan den gavs ut våren 2017 nått stora framgångar. I början av oktober utsågs förlaget till Årets Formbärare av Svensk Form för dess framgångsrika formgivning. Några veckor senare fick boken en hedrande andra plats i folkets röst i Svenska designpriset i Göteborg..

- Vår tajming med matboken har varit väldigt passande i och med allt annat som händer i matregionen Höga Kusten. Dessutom är grundidén riktigt bra och unik, fantastiska berättelser om våra råvaror skrivet av författaren Steven Ekholm samt att det är inramat med vackra bilder och intressanta recept. VI har lagt mycket själ i boken och för oss var det viktigt med en tilltalande och modern formgivning som alltigenom andas kvalitet, säger Anders Lönn.

Dela med dig av denna artikel på: