Övrigt

Mycket pekar uppåt i Nätradalen

Det rör sig i Nätradalen och på många håll är tongångarna positiva inte minst kring befolkningsutvecklingen. Det har bland annat lett till att barnomsorgsplatserna i Bjästa och Köpmanholmen inte räcker till samt en ökad efterfrågan på bostadsmarknaden.
– Angenäma bekymmer som vi ska vara glada över, säger Siv Sandberg.

7an träffar Siv Sandberg, Sofie Holmgren och Tommy Thelin i Möjligheternas Hus i Bjästa. Trion som tillsammans med ett flertal andra arbetar med gemensamma krafter för att skapa en positiv utveckling i bygden. Siv är delprojektledare för bygd och stad i balans, Sofie verksamhetsledare Bygdsam Nätradalen och Tommy företrädare för Nätra Hembygdsförening. Alla tre kan vittna om att det blåser positiva vindar och att det finns anledning att vara optimist kring visionen om trivsel och utveckling i ett växande Nätradalen.
– Jag är positivt överraskad över vilket engagemang som råder både bland äldre och yngre. Det är många som vill engagera sig i alla möjliga frågor och det är ju otroligt viktigt för att kunna åstadkomma något, säger Sofie Holmgren, för närvande halvtidsanställd som verksamhetsledare inom Bygdsam Nätradalen.

Eric Bagger är utredare på kommunens bildningskontor och han bekräftar uppgifterna om den rådande befolkningsökningen i området:
– Elevunderlaget i Nätra och Sidensjö har varit stabilt över tid. En ny trend spåras nu med nettoinflyttning och för att möta de nya behoven planeras bland annat för en paviljongförskola i Köpmanholmen som ska vara inflyttningsklar i mars nästa år.
Och stöd för att efterfrågan på bostäder har ökat på senare tid ger fastighetsmäklaren Annacarin Holmgren:
– Vi har en stabil utveckling på försäljning av villor och fritidshus i Nätra och Sidensjö och priserna har ökat de senaste åren. Just nu är det en ökad efterfrågan på marknaden i Köpmanholmen och det är många som vill bo lantligt, men det är få objekt till salu.

EU-kommissionen har tagit initiativ till ett större utvecklingsarbete, Social Business Initiativ, då man ser socialt företagande som ett viktigt verktyg för att stärka tillväxt, sysselsättning, konkurrenskraft och samtidigt skapa ett samhälle som är öppet för alla. Den svenska innovationsstrategin lyfter fram sociala entreprenörer och samhällsentreprenörer som viktiga aktörer i utvecklingen av ett hållbart samhälle och för sociala företag är målet att skapa social nytta för individen och samhället. De kan vara verksamma inom många olika områden och organiseras i olika företagsformer och drivas av enskilda, grupper eller ideella föreningar.

Mot den bakgrunden har det startats en förstudie om socialt företag/samhällsentreprenörskap i Nätradalen. Den genomförs av Nätra Hembygdsförening tillsammans med föreningar, organisationer och företag.
– Vi inbjuder nu till informationsmöten där vi berättar mer om förstudien och tankarna kring den. Vi hoppas kunna samla föreningar, organisationer och samfund i Nätradalen och även privatpersoner, säger Tommy Thelin.

Publicerat