Du är här

2017-11-13 - Evenemang
Petra Granström, Ingela Holmlund, Lars Persson, Maria Nyberg, Ulrika Emanuelsson och Linda Kristiansson från Örnsköldsviks diabetesförening laddar för galakväll. Foto: Mats Forsgren

Diabetesgala via direktsändning

Tisdagen den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen och för första gången i Sverige sker detta med en tv-gala.
Även här blir det fest och glam när den lokala föreningen tar den nationella galan till Ö-vik i direktsändning.

Direkt från Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm till O’Learys i Örnsköldsvik. När den första diabetesgalan sänds på tisdag hänger nämligen Örnsköldsviks diabetesförening med och arrangerar en lokal galakväll för att äta, umgås, följa direktsändningen och därigenom samla in pengar till forskningen.
– Vi brukar anordna någonting på Världsdiabetesdagen så då tänkte vi passa på att göra det här nu när det blir en gala. Dessutom finns det nog de som inte har möjlighet att se på den hemma, säger Maria Nyberg, Örnsköldsviks diabetesförening.
Av priset för biljetten på 250 kronor, som köps av Örnsköldsviks diabetesförening, går 50 kronor till Diabetesfondens insamling. För det väntas det bli en informativ och underhållande kväll som inleds med en berättelse av Unga Diabetikers bestigning av Kebnekajse, varefter man bänkar sig för att äta gott och följa den direktsända tv-galan.

Galan leds av den folkkära programledaren Peter Jihde, som själv diagnostiserades med typ 1-diabetes 2012. Det är en insamlingsgala med syfte att stödja forskningen kring diabetes – och lyfta kunskap om sjukdomen som är matnyttig för alla att ta del av, inte bara de som har fått en diabetesdiagnos.
– Det är viktigt att folk vet att det finns olika typer av diabetes och det är en mång-facetterad sjukdom med många drabbade. Ett missförstånd är att det endast skulle handla om vad folk stoppar i sig, men tittar man på typ 2-diabetes kan det handla om ärftliga faktorer. Sedan finns det självklart livsstilsfaktorer som kan påverka, men det är inte den enda förklaringen, säger Maria. Det finns så mycket vi inte vet ännu – därför behövs forskningen.


Diabetes
Nästan en halv miljon personer har diabetes i Sverige idag, av dem har 85-90 procent typ 2-diabetes.
Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar, med olika orsaker, där den gemensamma nämnaren är att blodsockret är för högt. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom. Typ 2-diabetes är mer komplex. Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin men det kan finnas ett insulinmotstånd som gör att insulinmängden inte räcker till.
Varje dag dör fem personer där diabetes är den underliggande dödsorsaken.

Dela med dig av denna artikel på: