Nyheter/Reportage

Lösningar och inte produkter

Sedan ett drygt år tillbaka får man göra rut-avdrag för it-tjänster under förutsättning att arbetet utförs i hemmet.
– Det är nog ganska många som inte känner till det, säger Mattias Högdahl, en av branschens aktörer.

Magnus Nylander och Mattias Högdahl har under många år arbetat med installation av ljud och bild. Den tekniska utvecklingen har gått i en rasande takt och inget tyder på att den trenden ska brytas och dessutom har tv-apparatens placering under en följd av år blivit allt viktigare ur ett inrednings-perspektiv.
– Numera säljer vi inte produkter utan snarare lösningar. Folk vill ha hjälp med att hitta det som passar smaken och plånboken och helst av allt ska inga sladdar vara synliga, säger Mattias Högdahl.

Med det stora utbud som finns är alternativen oändliga. Magnus Nylanders och Mattias Högdahls råd inför köpet av en anläggning är att försöka anpassa den efter det dagliga behovet och ställa sig frågan vad den enskilde eller familjen faktiskt behöver. Barn och ungdomar tittar allt mindre på traditionell television och använder i stället internet, vilket gjort att behoven förändrats kraftigt på senare år.
– Förr skulle det dras kablar till alla rum för att göra det möjligt att se på tv överallt. Nu räcker det för många med en bra internet-uppkoppling och en fungerande Wifi-lösning, säger Magnus Nylander.

Äldre tonåringar är de som överger tabloid-tv i snabbast takt och bland 15-16-åringar uppger bara en fjärdedel att de ser tv-program samtidigt som de sänds och att de hellre ser programmen via on-demand-tjänster eller på Youtube där de tittar på videoklipp, lyssnar på musik eller ser på spelrelaterade kanaler. Youtube används varje dag av nästan hälften av alla 5- till 16-åringar, oftast på mobilen eller på surfplattan.

Att titta på tv och surfa på internet är för många, inte minst de yngre, samma sak. Därför är såväl Magnus Nylander som Mattias Högdahl ganska hoppfulla inför framtiden och följer på nära håll den tekniska utvecklingen med stort intresse. Enligt duon är 4K-upplösning med ännu bättre bildkvalitet, flytande bildsekvenser och större färgåtergivning det allt fler av de moderna tv-tittarna frågar efter.
– 2011 slutade vi att serva tv-apparater. Det vi säljer nu är kompetens för att hitta lösningar och i samband med en renovering eller ett nybygge är det klokt att vara ute i god tid. Nu handlar nästan allt i den här branschen om funktion, säger Mattias Högdahl.

De tjänster som omfattas av rut-avdraget för it-tjänster är installation och reparation, underhåll av data- och informationsteknisk utrustning, dataprogram och dataförbindelser och dessutom handledning och rådgivning som är kopplat till det arbetet. Allt under förutsättning att det utförs i hemmet och inte på en verkstad. Rådgivningen får heller inte ske via telefon.

It-tjänster som omfattas av RUT-avdraget:
Persondatorer, läsplattor, tv-apparater, smartphones, spelkonsoler, skrivare, scanners och avläsare, modem, routrar, fiber- och nätverkskablar, wifi-utrustning, enklare rådgivning, handledning.

Publicerat