Hus & Trädgård

Unikt seniorboende till Höga Kusten

Efterfrågan och behovet av attraktiva seniorboenden ökar i hela Sverige. Nu ska ett unikt och vattennära boende skapas i Nordingrå intill Vågsfjärden. Initiativet kommer från seniorer själva som söker ett bekvämt och naturskönt boende.

– Vi är ensamma i Sverige om en satsning som bygger seniorboendet på landsbygden från grunden och med hjälp av Leader Höga Kusten har vi fått en av pusselbitarna på plats, säger Görel Thurdin, initiativtagare till projektet.
Behovet av bekväma och trygga seniorboenden på landsbygden är stort. Detta är något som den nystartade ideella föreningen ”Seniorer i Nordingrå” tagit vara på. Syfte är att möjliggöra seniorboende med livskvalitet där boendena själva kan vara med och påverka utformningen. Nu har Leader Höga Kusten fattat beslut om att prioritera projektet, vilket gör att satsningen nu kan påbörjas.
Unikt koncept
Seniorboendet är planerat att byggas som insatslägenheter intill Vågsfjärden på en utpekad och naturskön tomt. Projektet kommer att samla in och säkerställa att åsikter och behov från flera av dem som efterfrågat boendet redan innan byggstart. Det är även första gången som ett seniorboende byggs från grunden på landsbygden och föreningen hoppas även kunna inspirera andra till liknande satsningar.
– Det här är precis vad människor söker och vi vill kunna bidra med livskvalitet och även visa andra seniorer och byggherrar att det går och är lönsamt att satsa på landsbygden, säger Görel Thurdin.
Föreningen har rekryterat en processledare som ska visualisera seniorboendet vid Vågsfjärden
med hjälp av en arkitekt. Nästa steg är att föreningen ska attgenomföra studieresor för att få inspiration i skapandet av boendet. Byggprocessen är tänkt att påbörjas om ett år.
Lyft för landsbygden
Intresset för satsningen är stort och redan idag har föreningen tagit emot intresseanmälningar från seniorer från bland annat Stockholm, Åre och Örnsköldsvik. Även kommunen och andra organisationer är positiv till att seniorboende utvecklas på landsbygden.
– Projektet möjliggör att landsbygden hålls levande. Detta genom att bostäder frigörs och att en inflyttning till ett attraktivt område som Nordingrå blir möjligt, säger Jonny Lundin, Ordförande i Leader Höga Kusten.

Publicerat