Hus & Trädgård

Höstarbetsträff på Tvillingsta

Asparna i slänten hade redan signalerat om att det är höst, genom att låta sina prasslande gula löv singla till marken. Den 7 oktober var det alltså hög tid för Tvillingsta koloniförenings årliga Höstarbetsträff.

Alla deltagare var nog överens om att "sommaren är kort", då vi gemensamt avslutade ännu en odlingssäsong. Vid utsatt tid för arbetsträffen hade arbetsvilliga medlemmar redan satt igång med att kratta ut det grus-bärlager, som inköpts till parkeringen som ett komplement till det vi tidigare inköpt under senare år. Det har visat sig vara nödvändigt med denna förstärkning av nedfarten och parkeringen, efter den regniga sensommaren och hösten. Vidare tömdes vattentankar och vattentunnor och redskapen rengjordes och oljades in. Redskapen ställdes in i redskapsboden, när inventeringen var klar.

Då det var dags för den inledande informationsstunden, var en hel del av höstarbetet redan utfört. Vi gick igenom vad som är biologiskt nedbrytbart och uppmanades att inte kasta plast i komposten eller ute i naturen, då det skadar miljön och djurlivet och i förlängningen utgör en fara även för vår hälsa. Det finns delade meningar om nedbrytbar plast, eftersom människor då tror att det är okej att slänga plastprodukter i naturen. Biologiskt nedbrytbar plast kräver speciella förhållanden för att brytas ner ordentligt. Hamnar plasten i vattnet tar nedbrytningen ännu längre tid. Plasten i havet är ett omfattande miljöproblem.

Närmare 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år, varav det mesta är plast. Om inget görs kan det komma att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Då naturen inte kan bryta ner plasten smulas den sönder till mikroplaster, som skadar miljö och djurliv. Mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör årligen, efter att ha fastnat i eller ätit plast i havet. Plast är även en hälsorisk för oss människor, då forskare hittat mikroplaster i fisk som vi äter. Dessutom är plast en orsak till att farliga kemikalier sprids, då plasten innehåller hormonstörande och cancerogena ämnen och dessutom fungerar som en magnet som drar till sig olika kemikalier.

Efter informationen och avslutat arbete samlades några medlemmar för att fika i den blida höstsolen denna vindstilla dag. Vi kunde då se tillbaka på en odlingssäsong i god samarbetsanda, där vi av omtanke hjälpts åt att hålla koll på varandras odlingslotter - särskilt i skördetider. Slutligen konstaterades att vi än en gång haft tur med vädret denna säsongsavslutning. Flera av oss börjar nu se fram mot att ses igen vid den traditionella Adventsträffen hos Studiefrämjandet lördagen före första advent. Den träffen och studiecirklarna kan bidra till att vintern, för flera av oss, känns lite mindre lång.

Av Anders Edlund

 

Publicerat