Näringsliv

Brath blir Gasellföretag 2017

Kritiken mot deras sex timmars arbetsdagar har varit stor även om den inte motsvarat hyllningarna. Många har menat att företaget omöjligt kan vara lönsamt i längden med kortad arbetstid. Den 10:e oktober åker ägarna Magnus och Maria Bråth till Umeå för att ta emot sitt gasell-pris och därmed borde den debatten vara avslutad.

Brath är en byrå från Örnsköldsvik som drivs av syskonen Magnus och Maria Bråth. Redan från start valde man kortare arbetsdagar och uppmärksamheten kring det har varit stor i hela världen. Alla, från svenska partiledare till amerikanske nyhetshus har varit intresserade av de kortare dagarna men kritiken har också varit stark.
– Ofta har vår kompetens som företagsledare varit ifrågasatt, säger Magnus Bråth, grundare till Brath, vi kan omöjligt ha en hållbar modell enligt kritikerna. I och med att vi blir gasell-företag är det nog slut med den debatten.
På fem år har byrån vuxit från att vara en lokal norrländsk byrå till att finnas på tre platser i landet, Stockholm och Göteborg har fått kontor med vardera fyra till fem anställda. VD Maria Bråth och brodern Magnus som grundade företaget har redan fått ett antal utmärkelser, bland annat var man bland de tio snabbast växande företagen i Västernorrland två år i rad.
– Vi valde inte kortare arbetsdagar för att göra politik, säger Magnus, det fanns stora fördelar för företaget att satsa ordentligt på personalens välmående. Till skillnad från andra i vår bransch behåller vi vår personal trots att det handlar om väldigt eftertraktade individer. Man väljer att stanna hos oss helt enkelt.
DI Gasell delas ut till de företag som lever upp till gasell-kriterierna. Dessa går ut på långsiktig tillväxt med sunda finanser, eftersom det är i den typen av företag nya jobb skapas. 2016 fick Sverige 919 nya gaseller vilka tillsammans skapade 17 500 nya jobb.
– Det är klart att jag är stolt, fortsätter Magnus, jag har valt att driva företaget med Gasell-företag som förebild. Hälsosam organisk tillväxt är vår melodi, dessutom har det varit lite av ett personligt mål att få utmärkelsen.

 

Publicerat