Föreningsliv

ÖTK större än någonsin

Öviks Tennisklubb är en av föreningarna i Örnsköldsvik som just nu växer så det knakar.
– Fantastiskt roligt. Vi slår rekord i antalet aktiva, säger instruktören Hans Jansson.

Alla som ägnar sig åt föreningsliv vet att det under årens lopp går både uppåt och nedåt i verksamheten. Det varierar från år till år och klubbar med en lång historik har mer än en gång upplevt toppar och dalgångar. Öviks Tennisklubb, som bildades 1984, är inget undantag och befinner sig just nu i en slags idrottslig högkonjunktur.
– Vi har drygt 500 medlemmar och drygt 250 som deltar i vår kursverksamhet. Under alla mina år i klubben har vi aldrig varit så här många, säger Hans Jansson.

Mitt i den tillväxten drar klubben under hösten igång Multi Skillz-träning; ett nytt träningsprogram för barn mellan fem och tolv år med fokus på koordination och motorik. Öviks Tennisklubb är en av tio tennisföreningar i Sverige som deltar i ett pilotprojekt.
–  Det känns jättespännande och för oss handlar det om att öka kvalitén och sammanhållningen i tennisskolan. Vi vill motivera ungdomarna till att fortsätta att spela tennis i flera år framöver, fortsätter Hans Jansson.

Multi Skillz är ett utmanande sätt att träna de fysiska grundförmågorna. En allsidig träningsform som komplement till racket- och bollträningen. En trend bland idrottande barn och ungdomar är nämligen att de tidigt specialiserar sig på en idrott och löper då risken att få enformig träning med lite variation, vilket i sin tur kan leda till minskad motivation och att spelaren så småningom lägger av.
– Det är roliga, fartfyllda och utmanande övningar som går att applicera på alla idrott-er. Men för tillfället är vi i tennisen ensamma om det här, berättar Hans Jansson.

När 7an hälsar på i Mattsborgen genomför Mira Hägerström, Malte Uhlir, Noah Tjärnström, Erik Gustafsson och Ella Forsberg ett pass under ledning av Hans Jansson och Bertil Sundman.
Som åskådare blir man snabbt sugen att vara med.

Publicerat