Hus & Trädgård

Tistelträff för nionde gången

Ett dussintal koloniodlare välkomnades av en mild kvällssol bakom tunna moln vid Tvillingsta koloniförenings 9:e Tistelträff tisdag den 15 augusti.

Asplöven prasslade i den svaga vinden, vid den inledande informationsstunden. Dagens tema var invasiva arter, som transporterats från ett ursprungsområde till ett nytt område. De är livskraftiga arter, som kan anpassa sig och reproducera sig för att sedan sprida sig vidare till nya områden och då hota den biologiska mångfalden.

I Sverige har vi t.ex. jättebalsamin, jätteloka och lupin, som nu breder ut sig och tränger undan andra växter. Detta har nu utvecklats till ett globalt och lokalt problem. Jämfört med södra delarna av Europa är Sverige dock förskonat från invasiva arter.   Men med klimatförändringen ökar riskerna även här. Bland inhemska arter har vi smörblomma, kirskål, älgört och tistel, som tar över i många biotoper. Därför gäller det att begränsa dessa växters utbredning, vilket vi lyckats bra med i Tvillingsta koloniförening genom ideella arbetsinsatser när det gäller tistlarna.

I år hade vi knappt en femtedel tistlar att ta hand om jämfört med för några år sedan. Därför fick vi tid över till att även plocka bort jättebalsamin och lupiner runt koloniområdet. Utblommade lupiner ska inte kastas på tippen för biologiskt nedbrytbart avfall, då de kan etablera sig även där.

Några deltagare hann också med att jämna till vägen vid nedfarten, innan träffen avslutades med en välförtjänt fikastund i pergolan. Där hade det dukats upp med gott bröd varav en hembakad mjukkaka med Tvillingsta hallon var särskilt populär.

Den trevliga Tistelträffen  avslutades med några roliga och stämningshöjande historier och glada skratt. Nu hoppas vi att ha vädrets makter med oss även vid nästa träff då vi välkomnar seniorerna från Eken i Järved, som då gör sitt efterlängtade sommarbesök för tredje året i rad på vårt trevliga koloniområde ute i Tvillingsta.

Av: Anders Edlund

Publicerat