Övrig sport

Ö-viksidé bakom ny rullskida

Anders Mannelgvist och Lars Törmä är örnsköldsviksborna, före detta elitskidåkarna och männen bakom en ny rullskida.
– Kan vi med det få fler att börja åka rullskidor och längdskidor så har vi lyckats, säger Anders.

Vi träffar två mångåriga skidentusiaster på Skyttis som efter den aktiva karriären aldrig lagt skidorna på hyllan. Rullskidor och längdskidor uppfyller fortfarande ganska stor del av Anders Mannelqvists och Lars Törmäs fritid. Duon förespråkar ofta skidåkningens fördelar och vill bidra med sitt för att locka fler till skidklubbarnas verksamheter.

Ett gemensamt huvudbry har varit att rullskidor är relativt dyra.
– När hösten kommer och skidklubbarna drar i gång sin verksamhet kommer nog otaliga föräldrar ställa sig samma fråga; ska vi verkligen lägga över 3 000 kronor på rullskidor redan nu när vi inte ens vet om vårt barn kommer fortsätta åka skidor, säger Anders Mannelqvist och fortsätter:
– Andra frågor är skate- eller klassiska rullskidor och hur man ska göra om dottern eller sonen vill åka båda disciplinerna.
Att idrotta har på många håll blivit en klassfråga och enligt Anders och Lars är längdskidåkning inget undantag.
– Kan vi sänka kostnaderna för barnfamiljer och motionärer och göra bra rullskidor tillgängliga till ett vettigt pris så är mycket vunnet, säger Lars Törmä.

Enligt de rutinerade skidentusiasterna aktiverar rullskidåkning drygt 70 procent av kroppens muskler jämfört med löpning som aktiverar drygt 30 procent.
– Dessutom är det skonsamt och du slipper löpningens stötar och sparar fötter, ben och leder samtidigt som du tränar både över- och underkropp. Precis som längdskidåkning; en förträfflig motionsform, säger Anders Mannelqvist.
För närmare ett och ett halvt år sedan slog de sina huvuden ihop och började experimentera för att skapa ett eget rullskidmärke. Efter otaliga tester, diskussioner med en tillverkare, korrigeringar och förbättringar är Klubbskidan/High Coast Rollerski nu en verklighet.
– Det har tagit en himla tid med allt, men nu finns skidan på marknaden och det ska bli spännande att höra vad åkarna tycker. Sköna rullskidor med hög kvalité till ett vettigt pris kräver att vi kapar mellanhänder och samarbetar med skidklubbarna, säger Anders.
Försäljningen och distributionen har de därför lämnat till just föreningarna.
– Att få feedback från åkarna, ungdomar som motionärer, är jätteviktigt. Något att använda till utvecklingen av nästa generations rullskidor, säger Lars Törmä.

Publicerat