Du är här

2017-08-12 - Utställning
  • Hans Alenius med sina svart-vita fotografier på Galleri Konst & Kamera i Västertjäl. Foto: Håkan Nordström

Svart-vit magi

”Mörker, jag bottnar i dig, men jag ser mot ljuset.”
Citatet är hämtat från fotograf Hans Alenius bok ”Nattlandskap” som är fylld av vackra nattbilder. I dag, lördag 12 augusti, öppnar en utställning med Hans Alenius svart-vita fotografier på Galleri Konst & Kamera i Västertjäl.

För tionde året öppnar fotograf och gallerist Åke Hultman en sommarutställning vid sommarbostaden i Västertjäl, Sidensjö. Årets utställare är en av Sveriges mest namnkunniga dokumentärfotografer – Hans Alenius, född i Vilhelmina 1937.

Förutom en mängd utställningar och publiceringar i allt från dagspress och veckomagasin till fackpress har Hans Alenius givit ut 16 fotoböcker, där debuten skedde för 50 år sedan med ”Studentbilder”.
Fortfarande är den nu 80-årige fotografen aktiv och en 17:e bok är på gång.

Den senaste utgivningen ”Besöksbok – ögonblick och dagrar” kom 2015 och innehåller fotografier tagna mellan 1964 och 2014. Här har Åke Hultman hjälpt till med layout. Men bekantskapen mellan Hans Alenius och Åke Hultman inleddes långt tidigare. När Hans arbetade med boken ”Landsväg – bilder och samtal”, där han bland annat dokumenterade lastbilschaufförer och raggare, finns Åke med i ett kapitel om olycksfall. Åke porträtteras när han ligger på sjukhus med benbrott efter en bilolycka 1969.

– Jag tycker om att jobba med bild och text i kombination, berättar Hans Alenius, som själv skriver texterna i sina böcker och som nästan uteslutande arbetar i svart-vitt.

– Det svart-vita uttrycket ger mer utrymme tycker jag, och jag älskar att förenkla. Jag föredrar enkla bilder med rörelse.

I försättsbladet till boken ”Nattlandskap” har Hans Alenius valt att lägga in en text från konstnär Börje Sandelins (1926-1970) utgivning ”Ristningar” från 1963: ”Enbart mörkret har inga skuggor, men färgen svart kan ge ljus om jag vill. Mörker, jag bottnar i dig, men jag ser mot ljuset.” En text som passar mycket bra för att beskriva Hans Alenius fotografier, och den utställning som nu öppnar på Konst & Kamera där han visar 30 fotografier. Det handlar både om naturbilder och människor, och fotografierna är tagna från olika platser runt om i Sverige men även i Indien, Frankrike, England, Irland och Nordirland där han för länge sedan träffade sin hustru Heather.

Hans Alenius representerar den analoga fototiden och bilderna som visas upp har han tagit fram i sitt eget labb, och behandlat dem så att de ska hålla mycket länge. Han arbetar i olika format, från smått till stort, och oftast sker fotograferandet till hans böcker och utställningar under långa tidsperioder.

– Jag arbetar gärna i projekt, jag vill ha en idé och ett ämne som jag är intresserad av, berättar han.

Projekten kan ta mycket lång tid, som ”Nattlandskap” som gavs ut 2004 och som även turnerat som utställning. Den tog tio år att färdigställa.

– Jag var ute på nätterna och det tog några år. Att vara fotograf kan vara ett meditativt arbete, man kan inte ha bråttom.

Någon brådska kan man heller inte ha när man besöker Konst & Kamera och årets fotoutställning, här i Västertjäl infinner sig ett stort lugn och Hans Alenius fotografier förstärker det intrycket. En stor eloge också till Åke Hultman för en mycket välhängd utställning som visas till 27 augusti.

Dela med dig av denna artikel på: