Du är här

2017-07-07 - Tävlingar

”Jag tycker om att skriva poetiskt”

Författaren bakom årets sommarläsning i Tidningen 7 heter Johanna Westerin. I vår novelltävling riktad till Örnsköldsviks Unga föll juryns val på hennes bidrag "Det känns i luften att det är sommar, inombords känner hon sig fri".

Det tema som alla tävlande fick att förhålla sig till var ”sommarkänsla” och det är ett begrepp som genomsyrar Johannas text från första till sista raden.
– Jag utgick ganska mycket från temat, berättar hon. Jag ville verkligen fånga det och satte mig och funderade på vad det betyder för mig. Jag tänkte först på sommar, bad och sol, men insåg också att för många är det säkert tvärtom; att sommaren inte är den ljusaste tiden på året utan den mörkaste. Då ville jag försöka väva ihop de trådarna och försöka få med alla de här känslorna.
Skrivandet är sedan länge ett intresse som Johanna bejakar.
– Ja, jag älskar och skriva. Jag skriver massor av noveller, lite krönikor och har idéer till en längre romanintrig.  Nu har jag liksom hittat min stil; hur jag gillar att skriva. Jag tycker om att skriva lite poetiskt även i mina noveller.
Var hämtar du inspiration till dina karaktärer?
– Både från egna erfarenheter och egna tankar, eller människor omkring mig som jag har mött, eller kanske något jag läst i tidningen. Det kan vara alltifrån en notis om något som hänt i Sverige eller världen till reportage som man kan snappa upp något ifrån. Jag hämtar även mycket inspiration i låtar.
Trots produktiviteten på skrivandets område är Johanna inte van att få sina alster publicerade.
– När jag var liten hade jag en del dikter i ÖA, men det har inte blivit mer än så.
Så hur känns det att nu få den här texten tryckt i nästan 40 000 exemplar?
– Det känns jättekul, verkligen. Jag blev så glad! För det är ju en önskan jag har med mitt skrivande att kunna nå ut till fler.

***

Fakta: Johanna Westerin
Ålder: 20 år.
Bor: I centrala Örnsköldsvik med mamma Helena, pappa Hans Åke och golden retrievern Donna.
Gör: Sommarjobbar på apoteket Örnen.
Framtidsplaner: ”Jag vet inte riktigt än, men jag vill ju gärna ägna mig åt skrivande på något sätt!”

Dela med dig av denna artikel på: