Du är här

2017-07-08 - Hörnan

Hörnan: Försök hinna med att inget göra

Nu tar jag semester – men vad betyder det?
Trots att detta blir min åttonde semestersommar är jag osäker på om jag verkligen fått kläm på hur man gör.

Det första du behöver är, vad jag förstår, något slags jobb som du kan sluta komma till.
(Ett plus i kanten är om du fått lov att inte dyka upp).
Det andra du behöver verkar vara frånvaron av andra jobb att komma till i stället.
(Inräknat deltidsjobb, insiderjobb, beställningsjobb och hundjobb). 
 
Det låter ganska enkelt – men skenet kan bedra! Redan vid kriterium nummer 2 är vi många som trasslar in oss i våra egna fötter, snavar och faller framstupa strax utom räckhåll för den mytomspunna hängmattan.
Vi är alla rörande överens om att hålla oss borta från jobbet på semestern, men vi är inte lika rörande överens om vad jobb är – och om du inte vet vad något är blir det så mycket svårare att hålla sig borta ifrån det. Om jag till exempel springer fram till dig och varnar för homines rubrum capillus är risken stor att du står kvar och stirrar faran i fejset om du inte redan vet att orden är latin för ”rödhåriga män” ( …åtminstone enligt mina 30 sekunders grundliga efterforskningar på nätet).
 
Så vad ryms i ordet jobb? Om vi bara menar sysslor som du får lön för att utföra på en viss plats och inom ramen för bestämda tider så har vi ganska gott om ordentligt semestrande svenskar.
Men om du med jobb snarare menar alla de måsten som stressar upp dig … ja, då reduceras antalet semesterfirare i Sverige till några djupmediterande munkar och Kristina Lugn.
Vissa njuter säkert av fyra veckor fullspäckade av aktivitet, men en semester som kräver planering, förberedelser, tidigare morgnar, sena kvällar och ständigt pipande alarmsignaler för att hålla jämna steg med en fullklottrad kalender påminner i mitt tycke lite väl mycket om en helt vanlig jobbmåndag.
 
Vad är poängen med att kliva ur ekorrhjulet om det första du gör är att bygga dig ett eget?
Ta dig gärna an ett byggprojekt där hemma, men inget ekorrhjul – och inte mer än du kan beta av i lugnt tempo. Skona dig själv från pressen att allt måste stå färdigt senast torsdag klockan 13 för att ditt snortajta semesterschema inte ska krackelera.
För mig är avkoppling den där klockan du har tillhands, men inte känner något behov att titta på.
Det är lyxen att kunna överraskas av regnväder utan att bli förtvivlad över plötsligt spolierade planer och stämpla hela dagen som förstörd.
Det är aftonsolen som du tar dig tid att göra sällskap under nerfärden, och tysta ögonblick där du kan höra dina egna tankar.
Försök att också finna utrymme för detta innan sommaren är över.
 
Dela med dig av denna artikel på: