Övrig kultur

Novell: Somrarna med farfar Nicke

I slutet av maj utlyste vi en novelltävling för Örnsköldsviks unga. Det vinnande bidraget trycktes i vårt semesternummer, och samtliga tävlingsbidrag publiceras under sommaren här på Webben 7.

När jag var yngre brukade vi åka till min farfar med tåg till Halland. På tåget brukar jag få ta med mig godis och snacks det brukar jag också vilja. Jag och min storasyster brukar ta med oss egna dvd filmer att titta film på annars somnar jag.
Vi brukar också ta med oss några kort lekar eller något spel med oss för det tycker jag är kul. När vi är framme brukar Birgitta hämta oss på tåg platsen Birgitta är min bonus farmor. Min familj, farfar, Birgitta och jag såklart vi brukar fara på stranden för att bada sola och fiska krabbor. Jag tycker mest om att fiska krabbor så här gjorde vi: Man behöver först hitta en pinne med ett snöre på man behöver också en hink och en klädnypa. Man börjar med att leta efter blåmusslor dom är i vattnet och vi brukar hitta dom på stora stenar. Sen brukar vi leta efter stenar att krossa blåmusslans skal med för att krabban vill ha blåmusslan. Sedan satt vi på musslan på klädnypan sen började vi fiska. Krabborna brukar vi se under stora stenar och klippor. Det brukar oftast vara så klart vatten att vi ser när krabban nyper fast.

En gång blev jag så överraskad av farfar för att han hade bjudit oss på en resa till Cypern till och med allinclusive. Han hade också bjudit mina kusiner och då blev jag ännu mer glad. Vi började med att åka bil till flygplatsen sen fick vi stå i en lång kö för att lämna in våra resväskor på röntgen. Efteråt fick vi lämna alla saker på ett rullband och gå igenom en maskin som jag inte har non aning om vad det heter. Men den pep om man hade något annat en kläder på sig ett skärp hade pappa på sig så då fick han lägga det på rullbandet. Det pep inte på någon av oss så det var bra. Sen fick vi ta våra saker som vi hade lagt på rullbandet och gå till en sittplats att vänta på att vi ska få gå på flygplanet. Vi skulle gå på flyget så fick vi visa vårat pass jag tycker inte att jag var så fin på passet men ändå. Sedan fick vi gå på flygplanet när vi var i flyget fanns det tvskärmar på allas stolar så då kunde man spela på den och titta på film.

Det fanns en stor skärm snett över mig som visade hur långt vi hade åkt och hur långt det var kvar tills vi var framme . Vi köpte mat på flyget jag fick köttbullar och potatis man fick också efterätt där . Man kunde köpa godis där och chokladkakor men det fanns inte nötter där för att det kunde vara någon som varit allergisk. När vi skulle börja flyga så var det två tjejer som visade hur man skulle göra om det hände olika saker t.ex. att det var dålig luft eller om flyget skulle stört landa. När vi skulle landa var det lite läskigt för att det kändes som om vi skulle landa fel och att vi skulle göra illa oss men det hände inte så då var det lugnt. När vi var framme så blev det varmt och klockan var ganska mycket så vi gick och la oss i sängen . På morgonen stack vi ner till polen och badade det var ganska varmt i vattnet så det var skönt.

Cyperns mat var jättegod det fanns till och med en chokladfontän som man fick stoppa jordgubbar i. När vi skulle gå ner till poolen igen hittade vi ett ställe där man kunde få flätor. Då fick jag en fläta som var jättefin. Efter den dagen for vi ut med en båt och seglade. Båten hade en övervåning och en undervåning. Ibland stannade vi någonstans i havet och snorklade det var jättefint för att man såg alla fiskar. När vi skulle åka hem ville jag inte det för att det var så roligt att vara där med familjen, kusinerna och farfar och Birgitta så det var därför jag inte ville åka hem.
Imorgon åker vi på semester till farfar och Birgitta i Halland igen men det får jag berätta om någon annan gång.

Av Amanda Johansson,11 år

Publicerat