Nyheter/Reportage

Stipendieutdelning på Stora Torget 6 juni

Kultur- och fritidsnämnden i Örnsköldsvik har utsett årets första stipendiater. De kommer att få ta emot sina stipendier under nationaldagsfirandet på Stora Torget.

Nationaldagsfirandet på torget börjar klockan 12.45. Stipendieutdelningen beräknas ske cirka 30 minuter in i programmet (obs ungefärlig tid). Friluftsstipendiet delas dock ut under Naturens dag lördag 19 augusti.

Totalt kommer 90 000 kronor att delas ut i form av stipendier. Utöver pengastipendierna kommer även ett antal idrottare att få ta emot "Mästerskapsstipendiet" för väl genomförda idrottsprestationer under 2016. Mästerskapsstipendiet består av ett diplom och en minnesgåva.

Arne Söderströms Hembygdsstipendium på 30 000 kronor går till Rose Edholm
Rose Edholm är aktiv i ett flertal föreningar, bland annat Örnsköldsviks hemslöjdsförening och Ångermanlands linförening.

Motivering: ”För mångårigt engagemang för linet. Rose har varit aktiv i både hemslöjdsföreningen och i Ångermanlands linförening. Utbildning kring linhantering, från sådd till spånad har legat henne varmt om hjärtat. Hon har heller inte varit rädd för att låta små barn prova på, även svåra saker som knyppling. Hon har funnits med, berättat, visat och lärt ut”

Idrottsstipendiet på 15 000 kronor går till Elina Karvonen
Elina Karvonen, IF Vingarna, tävlar i slägga, spjut och diskus.

Motivering: ”Elina har visat på flera goda prestationer som gett fina resultat vid nationella och internationella tävlingar. Vi vill med denna utmärkelse stötta och uppmuntra henne i hennes fortsatta satsning och utveckling som idrottare, men också som förebild för andra unga medlemmar i IF Vingarna och andra idrottsföreningar. Elina, och tidigare stipendiater, visar att ambitiösa idrottsungdomar från Örnsköldsvik kan delta i konkurens med andra duktiga ungdomar, i och utanför Sverige”.

Kulturstipendiet på 15 000 kronor går till Lukas Johansson
Lukas Johansson går på Musikestetiskaprogrammet, Örnsköldsviks gymnasium. Lukas huvudinstrument är trumpet men han spelar också trombon och piano.

Motivering: ”Lukas har ett stort engagemang i musiken. Han är ung, född 1999, men har redan hunnit utvecklas långt inom sin genre. Dessutom har han ett tydligt mål för hur han ska använda stipendiepengarna. Han ska på en kurs i USA där han får möjlighet att ytterligare spänna sin båge.”

Ledarstipendiet på 15 000 kronor går till Anna och Anders Mannelqvist
Anna och Anders Mannelqvists har bland annat fungerat som ledare i Öviks tennisklubb och Vårby IK.

Motivering: ”Med ett brinnande engagemang för barn, ungdomar och föreningsliv har Anders och Anna Mannelqvist varit en stor del i att ett barn och ungdomar stannat kvar i de verksamheter där paret haft ett engagemang som tränare och/eller förtroendevalda. Grunden i deras engagemang vilar på ett värdegrundsarbete som banat väg för hur barnens lust till lek och lärande alltid sätts i första rummet och där alla är välkomna oavsett förmåga. Fokus läggs på individens prestation i stället för resultat. Utan dessa eldsjälar hade flera av de föreningar som paret varit engagerade i inte alls tagit de steg de tagit under åren.”

Friluftsstipendiet på 15 000 kronor går till Nedre Nätraälvens Fiskevårdsområde
(Friluftsstipendiet delas ut under Naturens dag 19 augusti)

Motivering: ”Under de dryga 30 år som föreningen funnits har man gjort ett fantastiskt jobb för att utveckla fiskevården och sportfisket för Nätraborna och andra besökare. Föreningen tillhandahåller även stigar, vandringsleder, toaletter, vindskydd och fiskebryggor. Varje krona från fiskekortsförsäljningen går tillbaka till frilufts- och fiskefrämjande åtgärder.”


 

Publicerat