Du är här

2017-05-27 - Ekonomi

Här har villapriserna stigit mest i Norrland – kommun för kommun

Villapriserna har under de senaste åren ökat kraftigt i hela Norrland och det fortsatt gynnsamma ränteläget samt en generell bostadsbrist är några av förklaringarna.I Örnsköldsvik har villapriserna stigit med 31 procent de senaste fem åren.

Störst prisökning på villor har Piteå kommun haft med hela 62 procent. Därefter följer Boden, Skellefteå och Hudiksvall som samtliga har en prisökning på mer än 55 procent. Det visar mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning över prisutvecklingen för villor i de norrländska kommunerna de senaste fem åren.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik analyserat hur priserna på landets villor förändrats på fem år. Av Norrlands 54 kommuner hade 26 tillräckligt stort antal sålda villor för att kunna ingå i kartläggningen. Samtliga kommuner i Norrland har haft stadiga prisuppgångar och hela sju kommuner visar ökningar på 50 procent eller mer.

Sett till hela landet är det Kinda kommun i Östergötlands län som haft störst prisökning på villor med otroliga 88 procent de senaste fem åren. Piteå kommun med 62 procent hamnar på en åttonde plats på listan över de kommuner där villapriserna ökat som mest. Även Boden och Skellefteå återfinns på listan. Av de norrländska kommunerna har Lycksele haft den minsta ökningen av villapriserna med endast 16 procent.

– Fortsatt låga räntor i kombination med den generella bostadsbristen resulterar i fortsatt hög prisutveckling i Norrland och att Piteå ökat mest i länet är inte förvånande. Medelpriset för en Piteåvilla är nämligen fortfarande relativt lågt om man jämför med exempelvis Umeå och Luleå som redan har en högre prisbild. Det gör att det finns utrymme för ytterligare prisökningar och jag ser inga tecken på att vi kommer att se någon avmattning framöver, säger Jörgen Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Umeå.

Här har villapriserna i Norrland stigit mest det senaste fem åren – Topp 10
1. Piteå kommun + 62 %
2. Bodens kommun + 58 %
3. Skellefteå kommun + 57 %
4. Hudiksvalls kommun + 56 %
5. Gällivare kommun + 56 %
6. Sundsvalls kommun + 51 %
7. Ovanåkers kommun + 50 %
8. Luleå kommun + 49 %
9. Umeå kommun + 48 %
10. Kalix kommun + 47 %

Dela med dig av denna artikel på: