Övrig kultur

Lions kulturpristagare

I över 20 år har Lions kulturpris delats ut. I år gick ena halvan av priset till sångerskan och musikern Sara Karlsson från Domsjö, som fick ära och prispengar. Samt glädjen att vinna över nominerade Kjell Lönnå.

Kulturpriset är ett av många stipendier och bidrag som ges ut via Lions – föreningen som firar 100 år i år. Nomineringarna samlas in via distriktets alla klubbar, från Funäsdalen i söder till Dorotea i norr och i år var det hela 14 aktuella kulturkandidater innan det stod klart att priset skulle delas mellan Ellen Sundberg från Östersund och Sara Karlsson, sångerska, pianist och körledare från Domsjö.

Och motiveringen till Saras utmärkelse är diger: ”Sara har en musikalisk kompetens som spänner över ett brett register. Hon är ledare för sju olika lokala körer och inspirerar alla i dessa körer till stor glädje i sången. Hon leder dessa körer på ett medryckande sätt, inte bara för alla körmedlemmar utan även för publiken. Sara leder också den nya pop-kören Joyvoice som är en ny verksamhet. Med sin ungdomliga entusiasm har Sara medverkat i otaliga framträdanden som rönt stor uppskattning. När det inte är körer som ger stor uppskattning så ger hon även framträdanden som solist i olika grupper med härlig sång och bred repertoar. Det är alltid en fröjd att lyssna till Sara i alla dessa varianter av musik. Sara kommer under många år att förgylla det musikaliska livet i hela regionen som en glädjespridare av stora mått.”

– Det är jättekul att få det här priset, och med den motiveringen. Extra speciellt är det att det inte är ett pris jag själv sökt utan att det bara landade här, säger Sara.

– Lions uppmärksammar kulturen i alla dess former och det här priset har delats ut i över tjugo år till olika kulturarbetare, inte bara artister och musiker, säger Lennart Arnlund, Lions, och berättar att han är väldigt nöjd med valet av årets vinnare.

– Bland annat var Kjell Lönnå nominerad, men vi ser gärna att yngre förmågor med framtiden för sig premieras.

Utöver äran tilldelas vinnaren en prischeck på 10 000 kronor, som Sara planerar att använda till att köpa en ministudio för att kunna spela in bättre.

Så att hon kan fortsätta sin kulturella gärning.

Publicerat