Nyheter/Reportage

Hur tar du hand om dig om inte samhället kan det?

Under veckan hålls Krisberedskapsveckan, en nationell kampanjvecka som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har infört. Örnsköldsvik hakade på denna gång.

– Tanken i grund och botten var att inte göra den så jätte stor i Ö-vik eftersom eftersom det var första året. Men det blev ändå större än planerat, berättar Andreas Persson som jobbar på Ö-viks brand och säkerhet och fortsätter:
 
– För att sprida att vi ska vara här har vi bland annat annonserat. Det MSB vill sprida vidare är inte att vi ska förbereda oss för krig utan mer hur gör du när inte samhället kan ta hand om dig. Vi informerar även om en så kallad krislåda som man samlar alla viktiga saker om en kris skulle uppstå i. Det är bra att vara förberedd, men man bör också kolla hemma för de flesta sakerna har man redan hemma. Som filtar och ljus. Men man bör också ha koll på hur du ska använda grejerna där,

– Om en kris skulle uppstå vill vi att allmänheten ska förbereda sig på att samhällets resurser inte kommer räcka till. Vården prioriteras i första hand. På bland annat förskolor och grundskolor försöker man hålla kvar barnen för att de ska bli omhändertagna, medan de vuxna är på jobbet och försöker ”lyfta samhället upp” igen efter en kris. Någon gång händer det. Frågan är bara när, avslutar Andreas Persson.

av Elin Blomquist, prao
 

Publicerat