Motor

De fick liv i Sverres SAAB 92

Tre veteraner. En bil och två bilälskare och vips har Sverre Eklunds SAAB 92 de Luxe från 1956 fått nytt liv.
– Det här har varit ett roligt projekt, säger Kennet Nelson och sneglar mot Sören Wahlberg.

Vi befinner oss i Kennet Nelsons välsorterade garage på Skortsedsvägen. Platsen som är som en dröm för den som njuter av gamla bilar och där en, som stått orörd på annan plats i närmare 50 år, fått diverse ansiktslyftningar för att börja rulla igen. Männen bakom renoveringen heter Kennet Nelson och Sören Wahlberg och nu gläds de över att en fin gammal bil har fått nytt liv och från och med nu kan pryda kommunens sommarvägar.
Sverre Eklund, som gick ur tiden på 80-talet, var busspionjär och bilhandlare och 92:an från 1956 är en av hans bilar som finns kvar i släktens ägo. Ett alldeles för fint ekipage för att stå undangömt i ett skjul.
– Visst har det varit en del arbete för att få den i kördugligt skick, men vi tycker ju att det är roligt, säger Kennet med ett leende.

I augusti förra året användes hans traktor med gafflar för att baxa fram bilen ur ett kallgarage. Täckt av ett tjockt lager damm och med hjul som inte ville rulla flyttades den till garaget där arbetet med renoveringen omedelbart tog fart. Många dagar och timmar senare har Kennet och Sören fullbordat sitt uppdrag och lagom till det populära familjerallyt ”Örnstråket”, på motorhistoriska dagen den 6 juni, gör den gamla Saaben officiell comeback. En bil av samma märke och modell som legendariske rallyföraren Erik ”Carlsson på taket” på sin tid firade stora internationella triumfer med.

Men med förmodligen fler hästkrafter än de ynka 28 som finns i Sverres bil. Trots det puttrar tvåtaktaren på riktigt bra och vid registrerings- samt ordinarie besiktning möttes vi av idel leenden. Ett svenskt fordon från en svunnen tid är det nämligen svårt att inte tycka om.

Publicerat