Samhällsinformation

Mobilisering mot alkohol och droger

Valborg är en högtid då många unga råkar illa ut på grund av olyckor och bråk förknippade med alkohol och droger.
– Att mobilisera mot alkohol och droger handlar om att ge våra ungdomar bästa möjliga förutsättningar under vägen ut i vuxenlivet, säger Birgitta Edin-Westman, kommunens samordnare kring drog- och brottsprevention.

Även om statistik sista åren visar på lägre andel unga som dricker alkohol så finns det tonåringar som just under valborgshelgen dricker för första gången i sina liv.    

– Vi vill uppmana till att kraftsamla, att vuxna reagerar och agerar, och till att stoppa langning till våra ungdomar. Ställ gärna upp och häng med de kvällar som fältarna utlyser ”Vuxna på stan”, bland annat under valborgsmässkvällen och vid skolavslutningshelgen, fortsätter Birgitta Edin-Westman.    

Under veckan har en föräldraträff anordnats i församlingshemmet och Gene-, Bredbyn- och Själevadskolan har gästats av Håkan Axell från organisationen SPIK som vill ge råg i ryggen åt barn och ungdomar som säger nej till droger.    

Föräldrar kan påverka sina barns alkoholdrickande. Tvärtemot vad många tror så gillar ungdomarna själva att föräldrarna sätter gränser när det gäller alkohol, säger Birgitta Edin-Westman.

Publicerat