Du är här

2017-05-06 - Musik
Grace Kelly. Foto: Taso Papadakis

Grace Kelly möter jazzungdomar

Hon har utnämnts till Boston Jazz Artist of the year 2010 och 2016. I morgon, söndag 7 maj klockan 18.00, kommer den amerikanska saxofonisten och sångerskan Grace Kelly till Örnsköldsvik för att spela med High Coast Jazz Orchestra och möta barnjazzgrupper från Kulturskolan och länsungdomsstorbandet LUST.

Länets eget storband High Coast Jazz Orchestra, under ledning av trumpetaren Fredrik Norén, är återkommande gäster i Örnsköldsvik. Fredrik är också ledare för länsungdomsstorbandet LUST och när de nu kommer till Folkan Teater söndag 7 maj blir det sista gången den här framgångsrika upplagan av bandet ger konsert. 2016 vann LUST svenska mästerskapet i ungdomsstorband, en titel som tidigare upplagor av LUST vunnit såväl 2005 som 2012.
– Det låter väldigt bra om den här orkestern och det känns glädjande att det är så hög nivå på ungdomsjazzen i hela landet, säger Fredrik Norén, som också gläds åt arbetet som görs på Kulturskolan i Örnsköldsvik där barnjazzgrupper vuxit fram.
– Musiklärarna Kenneth Grönfelt och Carl Sjöblom gör ett jättejobb med barnjazzgrupperna och själv leder jag LUST och HCJO, där många musiklärare ingår. Den här logistiken vi har betyder väldigt mycket för att jazzen i länet ska leva och må bra.

Nu får barn och ungdomsjazzmusikerna möta och spela med en riktig internationell storstjärna, i form av Grace Kelly från Boston. Trots sin ungdom – hon fyller 25 år 15 maj – så har Grace hunnit med att få mängder av utmärkelser och 2016 utsågs hon till ”Rising Star Alto Saxophone” i 64:e upplagan av Downbeat Critics Poll. Hennes album ”Trying To Figure It Out” blev samtidigt näst bästa jazzalbum i Downbeat Magazine Readers Poll.
För två år sedan skulle Grace Kelly ha spelat på Brux men insjuknade akut och kom aldrig ut på scenen. Nu finns alltså en ny chans att se och höra henne, och en sista chans att se den här upplagan av LUST tillsammans med jazzens framtid i form av Kulturskolans barnjazzgrupper.

Dela med dig av denna artikel på: